De Guindos: Španjolska treba oko 60 milijardi eura za spas banaka

ŠPANJOLSKI ministar ekonomije Luis de Guindos kazao je kako će Španjolska najvjerojatnije iskoristiti oko 60 milijardi eura od ukupno 100 koliko joj je eurozona obećala za sanaciju posrnulih banaka.

Dvije nezavisne revizorske kuće procijenile su potrebe španjolskog financijskog sektora na 62 milijarde eura, a najveći problem je izloženost krizi u sektoru nekretnina. Međutim, riječ je o revizijama iz lipnja, a španjolska vlada sad čeka rezultate četiri nove revizije kako bi odredila konačnu svotu koje će trebati španjolske banke.

U intervjuu za International Herald Tribune , ministar nije odbacio ni mogućnost da će Španjoslka tražiti potpuni državni bailout kako bi smanjila svoje troškove zaduživanja. Trenutno su prinosi na španjolske obveznice u rangu onih koji u pravilu sugeriraju da je vrijeme za bailout. Španjolska trenutno pregovara s partnerima u eurozoni o uvjetima za pomoć u snižavanju troškova zaduživanja, iako još nije donijela konačnu odluku o upućivanju zahtjeva, piše Reuters.