Drama u Splitu: Stanari tijelima spriječili postavljanje klima uređaja za studentsku menzu

Foto: Dajana, Nenad i Ivan Šećer

NI TREĆA sreća nije bila od pomoći Studentskom centru Split i njihovom izvođaču radova na rekonstrukciji studentske menze. Stanari susjedne Svačićeve 10 tijelima su onemogućili postavljanje velike jedinice rashladnog uređaja u svom dvorištu. Stigla je i policija. U dvorištu su već bili zaštitari i stanari. 

Policija naredila povlačenje

Nakon što su utvrdili situaciju, momci u plavom naredili su obustavu radova i povlačenje teške mehanizacije. Ispostavilo se, naime, da su stanari prije došli na mjesto na kojem se trebala odložiti klima.

Ovo je već treći tjedan da se SC i izvođači radova muče sa postavljanjem uređaja. Stanari su odlučni da ih spriječe u naumu, a angažirali su i odvjetnika Jakšu Cvitkovića, čiji se ured nalazi u zgradi. Za 17. rujna, tj. preksutra zakazano je ročište, na kojem će se, očekuju stanari, narediti prekid radova u dvorištu.

Klima od 1.600 kilograma

Predstavnica stanara Nives Šećer sumnja da u Studentskom centru sve rade kako bi ugradili uređaj prije ročišta na sudu. Suprug Ivan već je podmetnuo tijelo ispod golemog krana kojim je klima spuštana preko krova Svačićeve 8.

"Studentski centar preuređuje svoj prostor, a problemi su započeli kada su u zidu otvorili rupu i ušli u naš dvor. Čak su ga i rumbali, a meni je greška bila tada što nisam pozvala policiju. Nekoliko puta sam razgovarala s ravnateljicom Studentskog centra Gordanom Raos. Ona se iščuđavala. Nadzorni inženjer je čak rekao kako rupe nema. Tek na drugom razgovoru nam je rekla da će biti klima, ali da neće bučiti. Ja sam je pitala kolika je ta klima, a oni su mi rekli 400 kila, da bih ja poslije saznala da ima 1.600 kilograma, četiri metra je duga, metar i po visoka i dva metra široka. Buči 60 do 70 decibela. To će biti strašno", žali se Šećer.

Jednostavni radovi

Obratili su se i građevinskoj inspekciji, no oni su im rekli da je sve u redu te da se radovi izvode po Zakonu o jednostavnim građevinskim radovima te da investitoru ne treba građevinska dozvola.

Dosad su, kaže Šećer, bila tri pokušaja montiranja klime. "Obično dolaze utorkom. Zato ih zovemo utorkaši. Pripreme počnu noć prije kada se pojave zaštitari", priča Nives Šećer. Tvrdi da Studentski centar želi instalirati uređaj na njihovom vlasništvu.

Pokušali smo danas porazgovarati o ovom problemu sa ravnateljicom Studentskog centra Gordanom Raos, no nije nam se javila na mobitel.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.