Država kreće u lov na skrivenu imovinu kriminalaca

Foto: Tomislav Krišto / Cropix

DRŽAVNO odvjetništvo dobit će poseban odjel za otkrivanje nezakonito stečene imovine kriminalaca. Odjel je to koji bi trebao osigurati zapljenu ilegalno stečenog novca, kako se ne bi i dalje događalo da kriminalci iz zatvora izlaze bogatiji nego ikad.

Uvođenje ovakvih odjela predlaže se izmjenama Zakona o kaznenom postupku kojeg je Ministarstvo pravosuđa u petak stavilo na javnu raspravu. Djelatnici ovog odjela, policajci u suradnji s financijskim inspektorima, i prije pokretanja kaznenog postupka bili bi zaduženi da uđu u trag ilegalno stečenoj imovini.

Do sada je, naime, vrlo čest slučaj bio da osuđeni kriminalci dobar dio svoje imovine zadrže. Država joj, jednostavno, nije mogla ući u trag; često su kriminalci svoje bogatstvo pretvarali u nekretnine ili u dioničarske portfelje pod tuđim imenima, u kom slučaju je država najčešće bila nemoćna.

Promijeniti bi se trebali i rokovi u kojima će se rješavati kazneni postupci. Predlaže se tako da se kaznena prijava mora riješiti u roku od šest mjeseci od podnošenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.