Državni ured za reviziju: SDP laže!

Foto: Bruno Konjević / Cropix
Audio: Media Servis


"NITKO nas iz SDP-a nije zvao niti na bilo koji način obavijestio da će kasniti s predajom financijskog izvješća za 2012. godinu", izjavila je za Index Biserka Čoh Mikulec, glasnogovornica Državnog ureda za reviziju.

> SDP-u prijeti pet milijuna kuna kazne; Mrsić: Nije bilo skrivanja

"Niti su nas zvali, niti su nas pitali smiju li izvješće dostaviti sa zakašnjenjem. Ali sve i da jesu, Državni ured za reviziju radi po propisima i nitko im ne bi mogao dati dozvolu da izvješće preda nakon zakonskog roka", kaže Čoh Mikulec.

Revizija se mora držati zakona

Dodaje da je SDP, baš kao i sve druge stranke, bio dužan predati izvješće do 1. ožujka. "Mi radimo po propisima i moramo se držati odredbi Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe", naglašava glasnogovornica Državne revizije. 

U Državnom izbornom povjerenstvu također smo pokušali provjeriti jesu li od SDP-a dobili obavijest o kašnjenju financijskog izvješća. Rečeno nam je da nas trenutno ne mogu spojiti ni sa kim od članova DIP-a jer je sjednica upravo u tijeku, te nas zamolili da im pošaljemo pismeni upit.

SDP lagao u priopćenju


Podsjećamo, SDP je financijsko izvješće na internetskim stranicama objavio tek jučer, dva dana nakon roka. U priopćenju za medije istaknuli su da je izvješće kasnilo zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe, te naglasili da su o izvanrednim okolnostima izvijestili DIP i Ured za državnu reviziju. Ispada da je to bila laž.

SDP-ovo jučerašnje priopćenje, kojim su popratili objavu financijskog izvješća na svojim stranicama, glasilo je točno ovako:

"Zbog hitne hospitalizacije i operativnog zahvata odgovorne osobe SDP je bio prisiljen izvijestiti Državno izborno povjerenstvo i Ured za državnu reviziju o izvanrednim okolnostima zbog kojih je financijsko izvješće s objavom kasnilo dva dana , a o čemu su izviješteni i mediji koji su s pravom postavili pitanje o neobjavljivanju izvještaja u zadanom roku".

Revizija mora SDP prijaviti DORH-u

Glasnogovornicu Ureda za državnu reviziju upitali smo i hoće li SDP snositi kakve sankcije. "Među svim izvještajima koji su dostavljeni zadnjeg dana i oni kojih su u zadnji čas poslani poštom još utvrđujemo tko je što dostavio i kada, tko je dostavi izvješća u zakonskom roku, a tko nakon roka. Tek kada sortiramo sve podatke znat će se daljnja procedura", kaže nam Čoh Mikulec.

Državna je revizija prema zakonu dužna o svemu izvijestiti DORH, koji mora provesti istragu. U slučaju utvrđivanja prekršajne odgovornosti, SDP može biti novčano kažnjen globom u iznosu od 50 do 500 tisuća kuna. Prijeti im i gubitak tromjesečnog iznosa od svote koju dobivaju iz državnog proračuna, što je oko pet milijuna kuna.

"Svaki dan se pozivaju na zakon, a sami ga krše"


Mirando Mrsić, SDP-ov ministar rada i mirovinskog sustava, jučer je također kazao da SDP ništa ne skriva, dodavši da će prihvatiti sankcije ukoliko ih bude. Iz HDZ-a su kašnjenje s financijskim izvješćem odmah označili kao još jedan dokaz bahatosti vladajuće stranke.

Reakcije su danas stigle i iz redova HNS-a, druge najveće stranke vladajuće koalicije. "Sankcije moraju biti iste za sve. Možda postoje neki objektivni razlozi koji su doveli do toga, ali načelno nema opravdanja", poručuje Goran Beus Richembergh, član saborskog Odbora za Ustav.

Branko Vukšić, zastupnik Hrvatskih laburista, postupak SDP-a nazvao je "potpuno neozbiljnim". Vukšić smatra da nema opravdanja za kašnjenje s financijskim izvješćem. "Njihova opravdanja su u dječjem stilu, kao 'pala mi je cesta na glavu' i slično. Svaki dan se pozivaju na zakon, a sami ga krše", kaže Vukšić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.