Dubrovačka bolnica spalila mrtvu bebu i bacila je u otpad

Foto:  Arhiva

SLUČAJ mrtve bebe koju je dubrovačka bolnica spalila a zatim postupala kao da je riječ o otpadu, zgrozio je dio javnosti. Naime, riječ je o slučaju starom godinu i pol dana, a roditelji nesretne bebe koja je preminula pri porodu odlučili su tužiti dubrovačku bolnicu.

Upravitelj bolnice: Nije ta beba jedini slučaj

"Sve bolnice u Hrvatskoj jasno znaju što im je činiti u slučaju smrti, jer za to postoje propisi. Mrtvo tijelo se na odjelu patologije čuva određeno vrijeme propisano pravilnikom, i ako se nitko ne javi tijekom tog vremena, tijelo se mora ukloniti s patologije", rekao je upravitelj dubrovačke bolnice Jerko Ferri Certić objašnjavajući proceduru u razgovoru za Dubrovački dnevnik.

Naime, prema propisu, tvrdi upravitelj,  s nepreuzetim tijelom postupa se slično kao s klasičnim otpadom. Ono se baci, točnije spali i to u Zagrebu. Navodno se roditelji nisu javili u za to predviđenom roku te je mrtva beba zbrinuta kao otpad.

"Nije ova beba jedini slučaj mrtvog tijela koje se ostavi na patologiji duže od predviđenog vremena. Što bismo mi trebali raditi s mrtvim tijelima koje se u roku nisu preuzeli, osim kremirati ih?", tvrdi doktor Ferri, dodajući da je procedura užasna ali je takva.

Odvjetnica roditelja: Radi se o nemaru


Roditelji tvrde kao dubrovačka bolnica nije u pravu kao i da nije istina da se nisu javili u propisanom roku. Cijeli slučaj završio je na sudu. 

''Tužba je podnesena krajem prošle godine, a u rujnu je prvo ročište vezano uz ovaj slučaj. Majka je došla u bolnicu u skoro 41. tjednu trudnoće koja je bila uredna. Ona je primljena u bolnicu ujutro, a ja ne znam gdje je došlo do zastoja. Mi smo stava, odnosno naša je pretpostavka kako se kasno krenulo s carskim rezom'', potvrdila odvjetnica roditelja, Ana Tošev, koja je dodala kako je majka zbog kašnjenja poroda dolazila na česte redovite preglede.

''Liječnici u slučaju kašnjenja vode strogu evidenciju, majka je bila često na pregledima, a 30. lipnja ju je zaprimila liječnica u ambulanti i rekla kako je potreban hitni porod. Tek je u popodnevnim satima napravljen carski rez, a mi smo stava da je to prekasno'', rekla je Tošev.

Roditelji nisu mogli vidjeti svoje djete

Odvjetnica smatra i kako dubrovačka bolnica nije postupila u skladu s procedurom te kaže da roditelji u prvo vrijeme nisu mogli vidjeti dijete.

 ''Oni su višekratno tražili, zvali su telefonom, dolazili su u bolnicu. Postoje pisani zahtjevi i elektronička pošta iz kojih je jasno kako su roditelji pokušali ostvariti svoja prava do listopada. Oni nisu ni znali što se s njihovim djetetom dogodilo jer su im bile uskraćene neke informacije'', rekla je Tošev koja zbog sudskog postupka nije mogla odgovoriti na upit koja su obrazloženja iz dubrovačke bolnice davana roditeljima preminule bebe.

''To je stvar sudskog postupka, ali stranke imaju svoje dokaze, poznato je s kime je razgovarano. Tu je riječ o djetetu, a ne nikakvom plodu kako se pokušalo to prikazati. Dijete je upisano u Maticu umrlih'', rekla je Tošev te dodala kako je u cijelom slučaju nevjerojatna i činjenica da je Opća bolnica Dubrovink zagubila dio trudničke dokumentacije majke.

Izgubljeni papiri

''Kad je gospođa trebala izaći iz bolnice rekli su joj da su papiri izgubljeni. Među ostalim, nestala je i njezina trudnička knjižica'', zaključila je Tošev.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.