Dubrovačka crkva traži oprost: Iz čuvane riznice nestala im dva relikvijara iz 14. stoljeća

Foto: Mate Uzinić (Facebook)

"MOJA JE dužnost kao biskupa ove mjesne Crkve, koji je, uz sve obveze, zadužen za čuvanje i onog što su naši preci ostavili, objaviti da su iz naše katedrale nestala dva relikvijara", rekao je sinoć dubrovački biskup mons. Mate Uzinić vjernicima u dubrovačkoj katedrali.

Radi se o relikvijaru koji se vodi pod brojem 109., relikvijaru moći noge sv. Teodora i sv. Eustahija, rad u drvu, srebrnom limu, pozlati itd. Vrijeme nastanka je druga polovica 14. stoljeća. Drugi relikvijar koji je nestao vodi se pod brojem 110. Riječ je o relikvijaru moći više svetaca u obliku ruke. To je relikvijar ruke sv. Uršule i kože sv. Bartolomeja, te sv. Marte, sv. Marka i drugih. Materijal je srebrni lim djelomično pozlaćen, dlan i prsti su srebrni, nadlaktica i podlaktica pozlaćeni. Vrijeme nastanka je također 14. stoljeće tvrde u Dubrovačkoj biskupiji.

"Ne znamo kad su ti relikvijari nestali iz naše riznice, niti jesu li zagubljeni ili ukradeni,“ naglasio je dubrovački biskup dodajući da je obaviještena policija te podnesena prijava zbog nestanka relikvijara.

"Biskup je od vjernika zatražio oprost jer se očito na pravi način nije vodila briga o njima i izrazio nadu da će ova prijava pomoći da se dođe do relikvijara i da se ponovo vrate na mjesto", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Dubrovačka biskupija.

Vrijedni relikvijari čuvali su se u jednom od kapelica dubrovačke katedrale. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.