Duka o aferi Juda: Grbić i Brkić morali bi snositi ozbiljnije posljedice

"PRAĆENJE novinara koje je u aferi prisluškivanja utvrdila Unutarnja kontrola MUP-a vrlo vjerojatno je bilo posve nezakonito", komentirao je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Budući da kontrola nije pokazala da je bilo naloga DORH-a, slučaj ga podsjeća na otkriće novinarskih dosjea nastalih tijekom HDZ-ove vlasti devedesetih godina.

HDZ želi represivnim aparatima pokoriti novinare

"2000. su otvoreni arhivi prisluškivanih i praćenih novinara. Bilo je, mislim, 126 takvih dosjea. Tu nema neke velike razlike. I dalje se upotrebljavaju potpuno isti alati, isti represivni aparat, policija, stranka na vlasti, znamo koja je bila tada i prije godinu dana, HDZ, da preko tih represivnih aparata i alata pokori novinare", podsjetio je Duka te napomenuo kako je situacija danas gotovo slična.

"Nažalost, u ovih 15, 16 i 17 godina nije se ništa bitno promijenilo. U svakom slučaju, mislim da bi Oliver Grbić i tadašnji šef policije Milijan Brkić svakako trebali snositi neke ozbiljnije posljedice zbog toga", smatra Duka. Zalaže se da stvari treba do kraja "istjerati na čistac".

"Ne vjerujem ovome što govori Tomislav Karamarko, da je bilo po zakonu. Nije državni odvjetnik dao nalog da se prate novinari", ističe Duka te dodaje kako bi se zbog svega trebao promijeniti Zakon o policijskim ovlastima.

"Onaj članak koji govori o tome da su moguće uhođenje i izlisti bez sudskog naloga. Mislim da bi za to trebao biti obavezan sudski nalog. A generalno uzevši, još uvijek je vrlo slaba kontrola rada policije, obavještajnih službi i cijelog tog represivnog aparata. Nema dovoljno građanskog nadzora", zaključuje Duka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.