Džakula za predstojeće izbore od Bauka zatražio izborne materijale na ćirilici

Foto: Arhiva (ICTY)

OTVORENO PISMO o upotrebi manjinskog jezika i pisma prilikom provođenja lokalnih i županijskih te izbora za Europski parlament uputio je u ime Srpskoga demokratskog foruma Veljko Džakula ministru uprave Arsenu Bauku. Traže izborne materijale i na ćirilici. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gospodine ministre,

Kao što znate, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u prvom stavku članka 12. propisuje da se "ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje ... na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice". Kad govori o službenoj upotrebi jezika i pisma, ustavotvorac ne misli samo na natpise u tim mjestima (topografski nazivi naselja, ploče na zgradama javnih, državnih i lokalnih institucija) nego misli na cjelokupnu javnu komunikaciju građana i komunikaciju građana s javnim vlastima.

U 21-om hrvatskom gradu i općinama stvorene su uvjeti za ravnopravnu službenu upotrebu manjinskoga jezika i pisma za srpsku nacionalnu manjinu, a pravo na dvojezičnost do sada ni u jednom segmentu nije ostvarena, iako se javno raspravlja samo o (ne)isticanju topografskih tabli u jednom od gradova - Vukovaru.

U Hrvatskoj se uobičajilo da se o izborima govori kao o "festivalu demokracije", a istina je da lokalni izbori za pripadnike svih manjinskih zajednica, pa tako i za srpsku manjinu, imaju možda i veće značenje od značenja izbora za nacionalni parlament. U hrvatskom političkom sistemu uspostavljen je golem napredak priznavanjem prava na razmjernu zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkim tijelima lokalne samouprave, gdje manjina čini više od 15 posto stanovništva.

Ovogodišnji izbori za Europski parlament za pripadnike manjine imaju veliko značenje, kao prvi takvi izbori na kojima pripadnici manjine mogu sudjelovati, ali i kao pretpostavka za uspostavljanje nove razine zaštite ljudskih i manjinskih prava. Zato je visok odaziv pripadnika manjine na ovim izborima važan i za europsku budućnost manjine, i za demokratski razvoj Hrvatske.

Stoga tražimo da se ovogodišnji izbori u 21-om gradu i općinama, u kojima srpska zajednica čini najmanje trećinu stanovništva provedu sukladno odredbi članka 12. Ustavnoga zakona. Budući da su izbori proces komunikacije građana i države, logično je da sukladno odredbama Ustavnoga zakona ova komunikacija pripadnicima srpske manjine u ovim općinama i gradovima mora biti omogućena na njihovu jeziku i pismu.

Dakle, svi izborni materijali, uključujući liste kandidata i izborne listiće, u ovim bi jedinicama lokalne samouprave, i za lokalne i županijske, ali i za izbore za Europski parlament, trebali biti otisnuti i na manjinskom jeziku i pismu, dakle, na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Istina je da će to dovesti do nešto povećanih troškova provođenja izbora, ali premijer Milanović je s pravom ustvrdio kako demokracija košta. Po našem mišljenju radi se o dodatnom trošku, koji je zanemariv u odnosu na dobrobiti što ih ostvaruje i doprinosom integraciji srpske manjinske zajednice u Hrvatskoj u hrvatsko društvo i politički sistem.

S poštovanjem,

Predsjednik Upravnog odbora SDF-a
Veljko Džakula"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.