EK: Njemačka treba investirati, Francuska reformirati

Foto: Hina

NJEMAČKA treba iskoristiti prednosti jačeg gospodarskog rasta i više investirati, dok Francuska treba provesti fiskalne reforme kako bi postigla ciljeve za smanjenje deficita do krajnjeg roka u 2017. godini, ocijenila je Europska komisija (EK) u srijedu.

EK je ponudila preporuke za ekonomske smjernice svim članicama EU osim Grčke i Cipra koji su predmet programa pomoći. Prihvaćen su i zahtjevi Italije za sporijom konsolidacijom javnih financija kako bi se podržale reforme.

> Europska komisija: Uvedite porez na imovinu, smanjite plaće, režite uhljebe

Njemačka, najveća europska ekonomija, očekuju proračunski višak od 0.25 do 0.75 posto BDP-a do 2019. godine. Predviđa se da će do iste godine javni dug pasti na 61.5 posto BDP-a. Takva situacija ne samo da zadovoljava, već nadmašuje odredbe EK, zbog čega Komisija preporučuje Njemačkoj da "fiskalni prostor iskoristi za jačanje investicija", piše Reuters. 


Brojni europski političari vjeruju da bi jačanje potrošnje u Njemačkoj zahvaljujući brojnim trgovinskim vezama osnažilo rast u čitavoj EU.

"Njemačka ima posebnu odgovornost u Europi i može voditi primjerom. Vlasti mogu iskoristiti dobra vremena da dodatno ojačaju investicije, pogotovo u javnu infrastrukturu, obrazovanje i istraživanja," rekao je potpredsjednik Komisije za euro Valdis Dombrovskis.

Francuska je pak dobila preporuke da zauzda javnu potrošnju i iskoristi svaku priliku da postigne ciljeve do zadanog roka u 2017. godini. Specifične preporuke su snaženje konkurentnosti, reforma tržišta rada, poreznog sustava, visine plaća i naknada za nezaposlene.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.