Ekonomski stručnjaci o Hrvatskoj u EU: "Moramo sve snage usmjeriti prema izvozu"

Foto: Guliver Image/Getty Images

"HRVATSKA ulazi u EU bez entuzijazma", objavio je talijanski Il Sole 24 Ore uoči pridruživanja Lijepe naše Europskoj uniji. Kažu kako je oduševljenje splasnulo zahvaljujući petogodišnjem periodu recesije, a o hrvatskom gospodarstvu porazgovarali su s nekoliko ekonomskih stručnjaka i Nevenom Mimicom, novoimenovanim hrvatskim povjerenikom u Europskoj komisiji, zaduženim za  zaštitu potrošača.

"Naše je gospodarstvo već dugo vezano uz zapadnu Europu i ovisi o velikim zemljama u susjedstvu, poput Italije i Njemačka. U EU ulazimo s nekonkurentnim gospodarstvom. Naša je obveza usmjeriti sve snage prema izvozu", izjavio je Boris Cota, posebni savjetnik predsjednika RH Ive Josipovića za gospodarstvo. Dodao je kako Hrvatska treba prilagoditi svoje proizvodne procese međunarodnom tržištu, kako bi bila konkurentna po pitanju izvoza.

"Izvoz, izvoz", ponavlja Cota. "Ne postoji drugi način, godinama smo ulagali u netrgovinski sektor, a inozemna ulaganja su bila usmjerena na usluge, poput bankarstva, telekomunikacija, graditeljstva", naveo je Cota, dodajući kako smo nagomilali ogromni inozemni dug te kako turizam, iako bilježi znatni rast, sam po sebi nije dovoljan. "Treba nam inovativnost, fleksibilnost tržišta rada. Trebaju nam dubinske reforme, reorganizacija proizvodnih kapaciteta", kaže.

"Članstvo u Uniji je u svakom slučaju garancija za investitore"

"Europska unija je izazov za nas", kaže Neven Mimica. "Već sam proces približavanja standardima EU imao je pozitivne učinke, primjerice na pravosuđe i javnu upravu", naveo je, izrazivši uvjerenje kako će korištenje strukturnih fondova biti velik poticaj gospodarstvu. "Članstvo u Uniji je u svakom slučaju garancija za investitore", naveo je.

Mimica je naglasio važnost reformi kako bismo privukli investitore i stvorili povoljnu poslovnu klimu. Kazao je kako turistički sektor ima veliki razvojni potencijal. "Ekonomski rast Hrvatske će proizaći iz njenih međunarodnih odnosa", smatra Mimica.

"Ovo je prilika za novi početak"

Direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD) u Zagrebu Vedrana Jelušić kazala je kako u EU ulazimo dobro pripremljeni nakon rigoroznog procesa i kako je to izvrsna podloga za dugoročni rast. "Moći će se iskoristiti 13,7 milijardi eura iz europskih fondova. Ovo je prilika za novi početak", navela je, dodajući kako Hrvatska mora poboljšati konkurentnost, infrastrukturu i podršku tvrtkama.

Kaže kako nas čeka još puno posla na području pravosuđa i javne uprave. Za rast trebamo povećati investicije i izvoz, a potencijali Hrvatske su bogati prirodni resursi, turistički potencijal i geografski položaj Lijepe naše koja je "most" između juga i sjevera Europe.