Etičko povjerenstvo: Rogošić je falsificirao pola biografije i narušio ugled HRT-a!

Foto: Vojko Bašić / Cropix

ŽELJKO ROGOŠIĆ povrijedio je Etički kodeks HRT-a i doveo u pitanje ugled i integritet javne televizije, zaključilo je HRT-ovo Etičko povjerenstvo. Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, od Etičkog je povjerenstva zatražio istragu o Rogošićevoj falsificiranoj biografiji. Dobio je mišljenje koje njegovom kumu ne ide u prilog.

> Nadzor nad Radmanovim kadrovima na HRT-u: Rogošić i dva ravnatelja nisu smjeli biti imenovani?!

"Njegova službena biografija, onako kako je napisana, nije potpuno u skladu s činjeničnim stanjem, pa je opravdano proizvela takve reakcije javnosti kojima se dovodi u pitanje temeljno opredjeljenje HRT-a da u svome djelovanju primjenjuje najviše standarde poslovne etike, i koje obvezuje sve koji rade na HRT-u da se pridržavaju najviših standarda profesionalnog i etičkog ponašanja kako svojim djelovanjem ne bi negativno utjecali na javnost i poslovno okruženje, te doveli u pitanje ugled i integritet HRT-a", stoji u mišljenju koje potpisuje Nikola Kristić, predsjednik Etičkog povjerenstva HRT-a.

Rogošić falsificirao pola biografije

Već ranije su u javnost isplivale činjenice da Rogošić nije bio urednik unutarnje politike u Slobodnoj i Nedjeljnoj Dalmaciji. Otkriveno je i da nije radio prilog iz okupiranog Kijeva, kao što je u svojoj biografiji naveo. No, Etičko povjerenstvo utvrdilo je još neke nepravilnosti u biografiji temeljem koje je Rogošić postavljen za glavnog urednika prvog programa HTV-a.


U svojoj biografiji Rogošić je naveo da je od 1989. do 1993. bio odgovorni urednik TV centra Split TV Zagreb/Hrvatske televizije. No, Rogošić je radni odnos na mjestu urednika zasnovao 1. siječnja 1990. godine, a od 1. rujna 1991. raspoređen je na mjesto samostalnog komentatora-urednika emisije u Informativno-dokumentarnom programu vanjskog TV studija Split.

Nadalje, Rogošić je tvrdio da je od 1997. do 2009. bio urednik unutrašnje politike i gospodarstva u tjedniku Nacional, te da je od 1993. do 1996. bio urednik unutrašnje politike i pomoćnik glavnog urednika u tjedniku Globus. No, u impressumima kako Nacionala, tako i Globusa Rogošić je tituliran samo kao novinar.

Opisivao što je radio, a ne koji mu je bio formalni status

Ispada tako da je Rogošić falsificirao pola svoje biografije. Činjenično točni su zapravo tek navodi o poslijeratnom angažmanu na HRT-u, te suradnjom s produkcijskom kućom Core media i slovenskom nacionalnom televizijom. U svoju obranu Rogošić je pribavio i Povjerenstvu prezentirao izjave pojedinih bivših kolega poput Sine Karli ili Denisa Kuljiša. Iako su oni podržali Rogošićeve navode, članove Povjerenstva to nije uvjerilo da biografija glavnog urednika HTV-a 1 nije falsificirana.

Rogošić se pred Povjerenstvom očitovao i sam. Priznao je da je "mogao biti nešto precizniji u iznošenju podataka u biografiji". No, napominje da se obraćao poslodavcu, a ne širokoj javnosti za koju kaže da se sada nad njim iživljava. Rogošić kaže da je u biografiji "opisivao svoje uredničke poslove i zadatke kojima se potkrjepljuje što je radio u svakoj od navedenih faza", a da se manje fokusirao na "formalni status".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.