Europska komisija traži od BiH da dozvoli uvoz mesa iz Hrvatske

Foto: europa.eu

BOSNA I HERCEGOVINA ne bi trebala zahtijevati od Hrvatske više standarde u proizvodnji artikala biljnog i životinjskog podrijetla od onih za svoje potrošače i trebao bi se nastaviti izvoz hrvatskih proizvoda u BiH, ocijenila je danas Europska komisija, povodom odluke BiH da nekim hrvatskim izvoznicima mesa i mesnih prerađevina zabrani izvoz u BiH.

U priopćenju Europske komisije, koje je objavljeno na internet stranici izaslanstva Europske unije u BiH, ističe se da gotovo svi hrvatski poljoprivredni proizvodi životinjskog podrijetla ispunjavaju standarde EU o sigurnosti hrane.
 
Iz Europske komisije pojašnjavaju da je EU s Hrvatskom dogovorila prijelazno razdoblje do kraja 2015. do kojega hrvatske tvrtke, koje ne ispunjavaju te standarde a žele izvoziti u druge države-članice Unije, moraju ispuniti određene strukturne uvjete. U priopćenju se podsjeća da se izvoz iz Hrvatske u BiH bez poteškoća odvijao na temelju bilateralnog sporazuma dvije države sve do 1. srpnja, kada je Hrvatska ušla u EU.
 
Europska komisija nije osporila pravo BiH da provjeri da li tvrtke iz Hrvatske ispunjavaju minimalne standarde sigurnosti u prizvodnji hrane jednake onima koji su na snazi ​​u BiH, ali je istovremeno istaknula da se od hrvatskih izvoznika ne može tražiti da oni budu viši nego što je to slučaj s proizvođačima unutar BiH.
 
Zabrana uvoza se odnosi se na više od 50 klaonica i pogona za preradu mesa u Hrvatskoj.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.