Europski konzervativci i dalje protiv Junckera iako vide prostor za suradnju

Foto: FAH

ZASTUPNIČKI klub Europskih konzervativaca i reformista (ECR), u kojem dominaraju britanski konzervativci, najavio je u utorak da neće podržati u Europskom parlamentu izbor Jean-Claudea Junckera za predsjednika Komisije, iako vidi dosta prostora za suradnju s njim.

"Unatoč brojnim područjima u kojima nam se stajališta približavaju, mislimo da imamo različite poglede o budućem smjeru Europske unije. Nadamo se da će se pokazati da smo u krivu, ali na temelju procesa (kojim je Juncker predložen za predsjednika) i ove razmjene gledišta ne možemo podržati Junckera sljedeći tjedan", izjavio je čelnik ECR Syed Kamall nakon što je njegov klub razgovarao s Junckerom. Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a ECR je o tome izvijestio priopćenjem za javnost.

Bivši luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, kojeg je Europskog vijeće krajem prošlog mjeseca, imenovalo kandidatom za predsjednika Europske komisije, započeo je u utorak niz sastanaka sa svih sedam zastupničkih klubova u sklopu priprema za plenarnu sjednicu Europskog parlamenta sljedeći tjedan u Strasbourgu na kojoj bi Juncker trebao biti konačno izabran. Juncker je u utorak razgovarao s članovima zastupničkih klubova socijalista i demokrata (S&D), liberala (ALDE) i ECR-a, a u srijedu će se sastati s ostalim klubovima.

Konzervativci ističu da podržavaju neke od prioriteta koje je Juncker iznosio u kampanji poput razvoja jedinstvenog digitalnog tržišta, slobodne trgovine i promicanja energetske sigurnosti.

Međutim, ne podržavaju sustav tzv. spitzenkandidata, po kojem europske političke grupacije prije izbora za Europski parlament izlaze sa svojim kandidatima za predsjednika Europske komisije i po kojem je izabran onaj kandidat čija je skupina dobila najveći broj glasova.

"Ne podupiremo proces koji je Junckera doveo na ovaj položaj. Vjerujemo da to predstavlja prijenos ovlasti s država članica na Europski parlament i da postoji lažna veza između građana koji u prvom redu glasuju za nacionalne stranke, i kandidata koje paneuropske stranke ističu za predsjednika Komisije", kaže Syed Kamall.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.