Europski nadzor izgradnje centra Marišćine

Ilustracija: mariscica.com

U SKLOPU povremenog nadzora izgradnje centra Marišćine predstavnici Europske komisije i Europske investicijske banke sastali su se danas s predstavnicima Ekoplusa, tvrtke koja "provodi projekt izgradnje" toga županijskog centra za gospodarenje otpadom, priopćio je danas Ekoplus.

Na sastanku u Ekoplusu bili su predstavnici ministarstava zaštite okoliša i prirode i financija, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Primorsko-goranske županije, grada Rijeke, općine Viškova, Komunalnog društva Čistoće te izvođača radova i nadzora.

Iz Ekoplusa navode da su u Europskoj komisiji zadovoljni napredovanjem radova te kako su istaknuli da je potrebno pojačati aktivnosti kojima bi se u javnosti dodatno naglasila razlika između provedbe projekta Marišćine i tzv. nulte faze projekta, sadašnjega privremenog odlaganja otpada na Marišćini.

Sastanak je organiziran nakon pritužbe udruge Kriznog eko stožera Marišćine (KESM) na projekt pa se na njemu posebice razmatrao postupak odabira lokacije, podatci o kontroli kvalitete zraka i studija utjecaja na okoliš.

Prikazane su hidrološke karte na temelju kojih je odabrana lokacija i koje pokazuju da je ona izvan zone mogućeg utjecaja na izvorišta pitke vode. Većina ostalih pitanja odnosila se na sanaciju privremenog odlagališta otpada, navode iz Ekoplusa i dodaju da će Europska investicijska banka dostaviti izvješće u roku od mjesec dana.

Europska investicijska banka razmotrila je primjedbe


I članovi Kriznog eko stožera, kako navode u priopćenju, razgovarali su na odvojenom sastanku s predstavnicima Europske investicijske banke kako bi ih upoznali s nepravilnostima u pripremi i realizaciji projekta Marišćine.

Ističu da su predstavnici Europske investicijske banke njihove primjedbe vrlo ozbiljno razmotrili, prihvatili ih kao valjane i pokrenuli žalbeni postupak u sklopu kojega su organizirali dolazak u Hrvatsku.

Izložili smo podatke o 12 godina staroj studiji utjecaja na okoliš, 'izmišljenoj' nultoj fazi privremenog skladišta smeća, o revizorskim nalazima, katastrofalnim financijskim učincima projekta. Predstavili smo im i svoj prijedlog prenamjene odobrenih europskih financijskih sredstava za uvođenje ekološkog sustava gospodarenja otpadom i zatražili reviziju studije utjecaja na okoliš, navode iz Kriznog eko stožera.

Za razliku od riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, europske institucije posebno cijene građanske inicijative i volontere koji se zauzimaju za bolje sutra svih nas, stoji u priopćenju u kojemu su članovi Kriznog eko stožera najviše kritizirali riječkoga gradonačelnika i njegovo mišljenje i postupke u vezi s projektom Marišćinom i tim stožerom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.