Fikus tvrtke prošle godine napravile 3 milijarde kuna gubitaka

Tablica: Fina

PROŠLE je godine 104.470 poduzetnika, obveznika poreza na dobit, bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija u Hrvatskoj predalo godišnji financijski izvještaj. Od navedenog broja, 32.426 poduzetnika ili 31% nije imalo zaposlenih radnika, objavila je Financijska agencija.

Najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u djelatnosti trgovine (7.410), na drugom mjestu nalaze se poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (4.705), a na trećem mjestu nalaze se poduzetnici iz djelatnosti građevinarstva (4.350). Najveće ukupne prihode i rashode ostvarili su poduzetnici u djelatnosti trgovine, zatim slijede poduzetnici građevinarstva te poduzetnici u djelatnosti poslovanja nekretninama, navode iz FINA-e.

Tvrtke bez zaposlenih imale 3 milijarde kuna gubitaka

Gotovo svi poduzetnici bez zaposlenih iskazali su neto gubitak u 2014. godini, odnosno poduzetnici iz 16 djelatnosti iskazali su neto gubitak, dok su poduzetnici u četiri djelatnosti poslovali pozitivno. Ukupan rezultat svih poduzetnika bez zaposlenih bio je također negativan i iznosio je 3 milijarde kuna neto gubitka. Najveći neto gubitak iskazali su poduzetnici poslovanja nekretninama (903,2 milijuna kuna), na drugom mjestu su poduzetnici djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (882,5 milijuna kuna), a na trećem mjestu poduzetnici građevinarstva (639,5 milijuna kuna). Najmanji neto gubitak iskazali su poduzetnici bez zaposlenih u djelatnosti obrazovanja (397 tisuća kuna).

Poduzetnici bez zaposlenih iz samo četiri djelatnosti ostvarili su neto dobit i to poduzetnici iz stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (398,7 milijuna kuna), financijskih djelatnosti i osiguranja (168,2 milijuna kuna), fizičke osobe bez djelatnosti (12,9 milijuna kuna) i poduzetnici djelatnosti javne uprave i obrane; obvezno socijalno osiguranje (1,8 milijuna kuna).

Uglavnom se radi o malim privatnim tvrtkama

Promatrajući poduzetnike prema veličini, najveći broj poduzetnika bez zaposlenih imali su mali poduzetnici, 32.404 zaposlena (99,9%), a gotovo neznatne udjele zauzimaju srednji i veliki poduzetnici. Jednako tako, i u ostalim financijskim podacima mali poduzetnici imaju najznačajniju ulogu.

Prema oblicima vlasništva, najveći broj poduzetnika bez zaposlenih bio je u privatnom vlasništvu (98,4%). Poduzetnici bez zaposlenih u zadružnom vlasništvu zauzimaju 1%, dok ostali zauzimaju manje od 1% udjela u ukupnom boju poduzetnika bez zaposlenih. Poduzetnici bez zaposlenih u svim oblicima vlasništva iskazali su neto gubitak, a najveći neto gubitak iskazan je kod poduzetnika bez zaposlenih u privatnom vlasništvu i to u iznosu od 2,9 milijardi kuna, zaključuju iz FINA-e.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.