Fra Šimi i bankarici zatvor, on se uzda u najviši sud, ona na rubu suza!

Foto: Hina

KRIVI SU! Fra Šime Nimac prekoračio je ovlasti prodavši teren u vlasništvu nadbiskupije bez dozvole nadbiskupa i franjevačkog provincijala, pokupivši gotovo 10 milijuna kuna, i to na poticaj bankarice Jasmine Bilonić, zaključio je sudac Slavko Lozina koji drži da je Državno odvjetništvo u potpunosti dokazalo optužnicu. Presudio im je po starom blažem Kaznenom zakonu.

"Smiješna trilogija"

Fratra je osudio na dvije godine zatvora, bankarici je dao tri mjeseca manje. Moraju platiti 90 tisuća kuna troškova. Nije im oduzeta protupravna imovinska korist, jer je sud u Benkovcu pravomoćno zaključio da to treba napraviti fra Šime pa sudac Lozina i njegovo Vijeće nisu mogli dvaput o istoj stvari raspravljati.

"Smiješna je ovo trilogija. Crkva nije dobila novac, ali nije izgubila zemlju. Mikulići su ostali bez ovaca i novaca, kojeg su potrošili optuženici", kazao je sudac Lozina.

Fra Šime oštro prema nadbiskupu i provincijalu: Niste ubili Boga u mojoj duši

Nakon objave presude fra Šime je uputio kratku poruku splitskom nadbiskupu Marinu Barišiću i franjevačkom provincijalu Jošku Kodžomanu. Bio je prilično oštar.

"Nisu uspjeli ubiti Boga u mojoj duši, niti zatamniti sreću u mom životu. Sretan sam, lijep je dan. Postoji i Vrhovni sud, a i vrhovni sudac iznad njega. Hvala mojoj odvjetnici, hvala svim dobrim ljudima", rekao je fra Šime nakon objave presude.

Zahvalio je odvjetnici Neli Pedišić. Smatra da je vrlo uspješno odradila svoj posao, premda je osuđen.

Presuda pada zbog nadbiskupa kojeg je Lozina bio spreman i privesti da je bilo potrebe?

Bankarica Jasmina Bilonić nije, pak, imala komentara na presudu, već je na rubu suza projurila kraj novinara koji su bili zaokupljeni izjavom fra Šime i njegove odvjetnice Nele Pedišić, koja nam je najavila da će tražiti ukidanje presude, jer sudac Lozina nije htio ponovno pozvati nadbiskupa Marina Barišića.

Lozina je u obrazloženju presude naveo da za to nije bilo razloga, jer je nadbiskup objasnio da o prodaji zemlje ne zna ništa, već njegov generalni vikar i franjevački provincijali, koji su saslušani na suđenju.

"Nije nadbiskup imao nikakav poseban tretman. Da smo ga trebali, a da se nije odazivao, bio bi priveden kao i svi ostali građani", kazao je Lozina koji je presudu obrazlagao gotovo punih sat vremena.

Lozina: Ovo je suđenje, nije istraga

Osim nadbiskupa, nije zvao ni Paola Banfija, sportskog menadžera iz Švicarske, za kojeg je Bilonić naznačila da ima novac koji mu je predala.

"Ovo je suđenje, a ne istraga gdje je završio novac. Čak i da je Banfi došao, ne znam što bi konkretno pridonio", kazao je Lozina.

Osvrnuo se i na iskaz svjedoka Damjana Krkleca koji je pobio ono što je kazao na ispitivanju u Državnom odvjetništvu, a rekao je da su mu u Zagreb došli fra Šime i Bilonić kako bi preko njega spriječili objavu članka o aferi. Spomenuo je i da je dio novca zakopan u Biskom, poslije je sve to negirao, odnosno, kazao je da je to pročitao. Opravdao se klorom koji mu je nakon kupanja u bazenu ušao u oči. Lozinu baš nije uvjerio te je poklonio vjeru prvom iskazu danom tijekom istrage u Državnom odvjetništvu.

Kriminalna zona

Lozina kaže da bi se s neovlaštenom prodajom terena fra Šime izvukao nekakvom stegovnom mjerom, no kada je novac nestao s računa, tada su okrivljenici zagazili u kriminalnu zonu.

"Istina je da se optuženici nisu poznavali kada je zemlja prodana, no novac je potom nestao. U kvalitete Bilonić kao bankarice nitko ne sumnja, ja sam osobno čuo da je bila izvrsna i da joj je plaća sa pet tisuća skočila na 35 tisuća kuna jer je dobro radila. Upravo u inkriminirano vrijeme zatvorila je neke svoje dugove koji nisu bili mali. Nimac je, pak, izuzetno obrazovan, poznavatelj Kanonskog prava, znao je da ne može prodati bez odobrenja, a svakako nije trebao biti fakultetski obrazovan da zna da novac ne može prebacivati na privatan račun", kazao je sudac Lozina.

Tužiteljica Rene Laura najavila je da će se žaliti zbog sankcije. Tražit će koju godinu zatvora više.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.