"Füle je obmanuo javnost, Hrvatska je svjetski šampion po dugotrajnosti sudskih postupaka!"

Foto:  Nenad Dugi (Cropix)

"PREDSTAVNIK za proširenje Europske komisije Štefan Füle svjesno obmanjuje javnost i države članice EU tvrdeći da je Hrvatska ispunila sve obaveze u vezi s poglavljem 23 (Pravosuđe i temeljna prava). Istina je upravo suprotna. Hrvatska je svjetski šampion po broju kršenja ljudskih prava zbog dugotrajnosti sudskih postupaka i time nepostojanja pravne zaštite za pravne i fizičke osobe na njezinom prostoru", stoji u priopćenju  nevladine organizacije Juris Protecta kojeg potpisuje Zlatko Zeljko. 
 
Juris protecta bavi se pružanjem pravne pomoći a krajnji joj je cilj unapređenje kvalitete zakona i rada pravosuđa u Republici Hrvatskoj s ciljem potpunog prihvaćanja priznatih standarda koji se primjenjuju u najrazvijenijim državama EU-a. U slučaju današnje izjave da je Hrvatska ispunila sva zahtjeve EU Juris Protecta smatra da je riječ o svjesnom krivotvorenju stvarnosti kako bi se poboljšala slika neuspješne politike.
 
Ova nevladina udruga tako je poslala pismo predsjedniku Njemačkog parlamenta Norbertu Lammertu u kojem se još jednom objašnjava teško stanje u hrvatskom pravosuđu.
 
"Zbog višestruko većih očekivanja zarada u odvjetništvu i javnom bilježništvu, suci su masovno napustili sudove i prešli u odvjetnike odnosno javne bilježnike. Pored toga Tuđmanov režim je odbio ponovno imenovati jedan dio sudaca koji nisu pripadali njegovom interesnom krugu, pa su kao takvi bili prisiljeni otići u odvjetnike. Na njihova mjesta nisu imenovani novi suci ili su imenovani početnici odnosno nekompetentni kadrovi po političkoj podobnosti i nepotističkim kriterijima. Sudački kadar od najnižih do najviših sudova u velikoj je većini biran iz interesne skupine HDZ-a. Režim i ne krije da u Ustavni sud nisu birani vrsni i ponajbolji kadrovi nego politički komesari političkih stranaka. Takvi kadrovi nisu u stanju kvalitetno obnašati svoje dužnosti", stoji u dijelu pisma koje objašnjava kadrovsku devastaciju pravosuđa. 
 
U pismu se naglašava da su prema podacima Porezne uprave, dugi niz godina prvo mjesto po ostvarenoj dobiti zauzimali upravo tajkuni iz reda Zagrebačkih odvjetnika.
 
"Obzirom na dugotrajnost sudskih postupaka, nepostojanja kvalitetne pravne zaštite u razumnom roku, nefleksibilnosti radnog zakonodavstva, nedovoljne zdravstvene zaštite između ostalog, Hrvatska je država koja ne samo da ne pruža pretpostavke za investicije, a time pokretanje gospodarstva i smanjenje nezaposlenosti, nego se radi o lokaciji koja je nepoželjna i opasna za življenje", zaključuje se u pismu. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.