George Soros: Njemačka mora prihvatiti euroobveznice ili napustiti euro!

Foto: AFP (Arhiva)

"PUNO je razloga za Njemačku da se definitivno odluči između prihvaćanja euroobveznica ili napuštanja eura. No problem je u tome što nitko do sada nije stavio Njemačku pred taj izbor. Alternativa postoji, odnosno postoji mogućnost da se sve nastavi onako kako je išlo do sada. U tom slučaju euroće se očuvati na svom minimumu i ništa više. To nije najbolji izbor, čak ni za Njemačku, osim možda u kratkom roku", napisao je poznati investitor George Soros u londonskom Guardianu s naslovom: Kako spasiti Europsku uniju. 

Naime, Soros smatra kako je najbolje za EU ili da izda euroobveznice ili da Njemačke izađe iz eura. Soros je tako u svojoj analizi naglasio da današnja kriza eura prijeti urušavanjem cjelokupne Europske unije, što bi bila "tragedija povijesnih razmjera". Spasiti Europsku uniju može samo Njemačka, smatra Soros.  Soros je kao i niz ekonomista krizu eura detektirao ne samo kao rezultat neodgovornog zaduživanja nego i pretjeranog zaduživanja niza država. Zaključuje se kako su na koncu "periferne" zemlje Europske unije ispali krivci poput Italije ili Grčke, no problem kod pretjeranog zaduživanja unutar je same "arhitekture eurozone". 
 
"Nametanje mjera štednje i to svima jednostavno ne funkcionira", tvrdi Soros dodajući kako je istina da se Njemačka nije nametala kao lider Europske unije, no to je ne amnestira od niza pogrešnih odluka. 
 
"Samo aktivna Njemačka može savladati krizu", smatra Soros nudeći rješenje u euroobveznicama na način da sve one države koje su unutar fiskalnog pakta pretvore svoje dugove u eeuroobveznice 
 
"Efekti bi bili ravni čudu. Opasnost bankrota gotovo bi nestale kao i premije na rizik", smatra Soros dodajući da bi čak i euroobveznice bez Njemačke bile na razini ili bolje od obveznica SAD-a i Japana. 
 
"Nametanje njemačkog gospodarskog modela cijeloj Europi ne može dugoročno funkcionirati", napisao je poznati njemački ekonomski analitičar Wolfgang MMünchauu Der Spiegelu dajući Sorosu za pravo
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.