Ghani proglašen novoizabranim afganistanskim predsjednikom

Foto: Hina

AFGANISTANSKO izborno povjerenstvo proglasilo je u nedjelju bivšeg ministra financija Ashrafa Ghanija novoizabranim predsjednikom nakon što je potpisao sporazum o podjeli vlasti sa svojim protivnikom čime se okončavaju mjeseci nemira zbog spornih izbora koji su destabilizirali zemlju dok se većina stranih snaga priprema napustiti Afganistan.

U objavi nisu dati konačni izborni rezultati što je izgleda dio političkog sporazuma između Ghanija i njegova protivnika Abdullaha Abdullaha, bivšeg ministra vanjskih poslova koji je tvrdio da su izbori namješteni protiv njega.

"Neovisno izborno povjerenstvo Afganistana proglašava dr. Ashrafa Ghanija Ahmada za predsjednika Afganistana", rekao je predsjednik izbornog povjerenstva Ahmad Yousuf Nuristani.

Rezultati izbora trebali bi biti objavljeni kasnije, rekao je Nuristani, ali nije rekao kada. Priznao je velike nedostatke u drugom krugu izbora za predsjednika 14. lipnja i rekao da UN-ova revizija nije mogla sve ni utvrditi. "Mada je revizija bila cjelovita...nije mogla u potpunosti utvrditi ili izbaciti prijevare", rekao je Nuristani koji nije odgovarao na pitanja novinara.

Unatoč tomu rekao je da je na osnovi službenog konačnog prebrojavanja glasova povjerenstvo dužno proglasiti pobjednika.

Prema uvjetima vlade jedinstva potpisanim u nedjelju Ghani će dijeliti vlast s glavnim izvršnim dužnosnikom kojega predloži Abdullah. Njih dvojica će dijeliti nadzor nad tim tko će biti čelnici ključnih institucija kao što je afganistanska vojska te u drugim odlukama.

Nova vlada suočena je s ogromnim izazovima u borbi protiv talibanske pobune i financiranja države koja ima sve manje porezne prihode.

Isto tako će se suočiti s poteškoćama u poboljšanju života Afganistanaca jer međunarodna pomoć se smanjuje a ugovori s koalicijom predvođenom NATO-om prestaju budući da će većina stranih snaga otići iz zemlje do kraja 2014.

Ključne točke sporazuma o afganistanskoj vladi nacionalnog jedinstva

Dvojica kandidata na afganistanskim predsjedničkim izborima u lipnju u nedjelju su, potpisavši sporazum o podjeli moći, okončali nesuglasice što su trajale mjesecima.

Sporazum na četiri stranice predviđa novu dužnost glavnog izvršnog dužnosnika, sličnu predsjedniku vlade. Nju će obnašati predsjednički kandidat na nedavnim izborima Abdullah Abdullah.

Sukladno sporazumu, glavni izvršni dužnosnik bit će odgovoran predsjedniku države. Nadzirat će vijeće ministara i svakodnevno vođenje državnih poslova. Glavni izvršni dužnosnik također će predsjedati svim pododborima vijeća ministara.

Abdullahov suparnik Ashraf Ghani Ahmadzai postaje predsjednik države, on će biti državni poglavar i upravljat će vladom. Bit će na čelu kabineta čiji su članovi vijeća ministara, dva podpredsjednika i glavni predsjednikov savjetnik.


I glavni izvršni dužnosnik i predsjednik bit će članovi nacionalnog vijeća sigurnosti, zajedno s podpredsjednicima, ministrima obrane, unutarnjih poslova i financija, zatim s nacionalnim sigurnosnim savjetnikom i glavnim savjetnikom.

Jedno od najvažnijih spornih pitanja u predsjedničkoj kampanji bilo je imenovanje dužnosnika u zemlji u kojoj političko pokroviteljstvo i mreže utjecaja još uvijek imaju važnu ulogu u lokalnoj politici.

Sukladno sporazumu, sva imenovanja na više dužnosti u vladi, državi i pravosuđu bit će podložna podjeli utjecaja između Ghanija i Abdullaha. Imenovanja na niže dužnosti bit će na temelju "ravnomjerne zastupljenosti obiju strana", piše u sporazumu. Pojedinci će dobivati poslove sukladno "mehanizmu utemeljenom na zaslugama", predviđa sporazum.

Osnovano je i posebno povjerenstvo za reformu izbornog sustava, koju bi se trebalo provesti prije parlamentarnih izbora što će se održati 2015. godine.

Sporazum, do kojeg je došlo posredovanjem SAD-a i Ujedinjenih naroda, potpisan je u nazočnosti američkog veleposlanika i predstavnika UN-a u Afganistanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.