Glavaš doveden u Remetinec: Krše moja ljudska prava, počinjem štrajk glađu

Foto: FAH

PO GLAVAŠA JE oko 10.40 sati stigla policija, nakon što je Zagrebački Županijski sud zatražio od osječke policije da Branimira Glavaša dovede u istražni zatvor u Remetincu. Oko 11,20 sati Glavaš je bez lisica na rukama, u pratnji četvorice policajaca, izišao iz svoga stana na Preradovićevom šetalištu u Osijeku, i policijskim vozilom krenuo prema zagrebačkom zatvoru u Remetincu.

Nešto prije 14 sati Glavaš je u terencu koji ga je pokupio u Osijeku stigao do Remetinca. Glavaša pred zatvorom nisu dočekali njegovi odvjetnici, koji su već ranije najavili ustavnu tužbu. U Remetincu Glavaš može ostati dok mu se ne izreče pravomoćna presuda, ali ne dulje od kazne na koju je nepravomoćno osuđen.

"Poštovane građanke i građani!

Ovo je šesti puta da sam uhićivan od strane hrvatskog pravosuđa, a upravo se događa još jedan pravni presedan u mom desetgodišnjem političko-pravosudnom progonu. Kako sam i rekao kada sam se vratio u Hrvatsku, ne odustajem od borbe za dokazivanje svoje nevinosti i pred ovakvim politički instrumentaliziranim pravosuđem zbog svoje obitelji, svih građana Osijeka, Slavonije i Baranje i svih onih koji su sudjelovali u pravednom Domovinskom ratu kojim je stvorena i obranjena neovisna Hrvatska. Znajte, obrana grada Osijeka je čista kao suza i nemate se čega stidjeti. Vama svima, zahvaljujem na dugogodišnjoj potpori.

Daljnju pravnu bitku će nastaviti voditi moji odvjetnici, a meni nažalost preostaje jedini način borbe i prosvjeda protiv desetgodišnjih kontinuiranih kršenja građanskih i ljudskih prava zajamčenih Ustavom RH i međunarodnim konvencijama - ŠTRAJK GLAĐU, sa kojim započinjem ovoga trenutka, odnosno mojim šestim uhićenjem.

HDSSB nastavlja političku borbu i pozivamo građane da nam se pridruže, jer ovakva vlast (izvršna, zakonodavna i sudska) je teška sramota za hrvatski narod koji takvo što ne zaslužuje.", rekao je brnaimir Glavaš novinarima ispred zgrade prije nego su ga odveli.

Vrhovni sud: Glavaša u istražni zatvor

"Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske na sjednici održanoj 2. ožujka 2015. donijelo rješenje kojim je prihvaćena žalba državnog odvjetnika, preinačeno je pobijano rješenje na način da je protiv optuženog Branimira Glavaša određen istražni zatvor iz osnove u članku 123. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku te  istražni zatvor po tome rješenju može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen.", stoji u odluci koju je danas objavio Vrhovni sud.

Najviše pravosudno tijelo zaključilo je da Glavaš mora u istražni zatvor jer je po Zakonu o kaznenom postupku to obavezno za okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina te mu je odredilo istražni zatvor koji "može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju je optuženi Branimir Glavaš nepravomoćno osuđen".

Odluka je donesena nakon žalbe tužiteljstva na odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda od 6. veljače, koje je zaključilo da se Glavaš nakon izlaska iz zatvora u Mostaru može braniti sa slobode.

Tužiteljstvo je istražni zatvor za Glavaša zatražilo ističući kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Podsjećajući da je i nakon poništenja pravomoćne presude i Glavaševa izlaska iz zatvora na snazi nepravomoćna presuda, Vrhovni sud u svom rješenju navodi da je zagrebački Županijski sud morao "i bez posebnog prijedloga državnog odvjetnika, provodeći kogentne zakonske norme, s obzirom na kaznu zatvora iz nepravomoćne osuđujuće presude, odlučiti o primjeni mjere istražnog zatvora protiv optuženika".

"Ponovno valja istaći da je u konkretnoj procesnoj situaciji pobijana prvostupanjska odluka donesena u stadiju kaznenog postupka nakon donošenja nepravomoćne prvostupanjske presude s izrečenom kaznom zatvora za koju zakonodavac propisuje obvezno određivanje istražnog zatvora", smatra Vrhovni sud.

U odnosu na stav prvostupanjskog suda da se maksimalni rokovi trajanja istražnog zatvora odnose i na obligatorni istražni zatvor Vrhovni sud je zauzeo stav da je "ovo pravno pitanje za konkretnu procesnu situaciju irelevantno", jer je Glavaš u istražnom zatvoru proveo ukupno devet mjeseci i 29 dana, što je "daleko manje od rokova maksimalnog trajanja istražnog zatvora".

Suprotno stavovima Glavaševe obrane, koje je u veljači potvdilo i izvanraspravno vijeće, Vrhovni sud navodi da "upravo stoga što istražni zatvor ima svoju zakonom strogo propisanu svrhu, vrijeme koje je osuđenik proveo na izdržavanju kazne zatvora, u slučaju kada je pravomoćna presuda ukinuta te je obustavljeno izdržavanje kazne, nije moguće uračunavati u vrijeme maksimalnog trajanja istražnog zatvora".

Dodaju i da se 'lišavanje slobode' u postupku dokazivanja krivnje ne može poistovjetiti s izdržavanjem kazne koja je obustavljena "zbog gubitka svojstva pravomoćnosti presude".

Vrhovni se sud osvrnuo i na zaključak prvostupanjskog suda o "diskriminatornosti prijedloga" tužiteljstva koje je istražni zatvor tražilo samo za Glavaša, a ne i njegove susuđenike. Vrhovni sud podsjeća da se "ni jedan od ostalih suoptuženika u trenutku donošenja Odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske nije nalazio na izdržavanju kazne zatvora".

"Slijedom svega navedenog, kako je u konkretnom kaznenom predmetu na snazi prvostupanjska presuda kojom je optuženi Branimir Glavaš osuđen na kaznu zatvora u trajanju od deset godina, dok je u ovom postupku u Republici Hrvatskoj proveo u istražnom zatvoru kao fakultativnom tek deset mjeseci, trebalo je žalbu državnog odvjetnika prihvatiti", zaključuje Vrhovni sud.

 

Glavaš objavio snimku iz 2007.

Glavaš je jutros na svom Facebook profilu objavio snimku iz svoje kuće prije prije uhićenja 2007. godine.  "Ovako je bilo 17. travnja 2007. godine oko 20h, a kako će biti danas potrudit ćemo se izvijestiti Vas", stoji uz snimku. Tada je desetak policajaca stiglo pred njegovu zgradu, a on je tvrdio da se dogovorio s tadašnjim načelnikom da će se sam predati. Na snimci se čuje kako psuje Fabera jer nije poštovao dogovor. Na koncu je u vojničkoj uniformi prošetao do zatvora u društvu stranačkih kolega.

 

"Branimir Glavaš je upravo primio poziv u svojstvu I-optuženog na ročište u kaznenom predmetu zbog kaznenih djela iz članka 120. stavak 2. OKZ RH, a povodom odluke o istražnom zatvoru protiv Branimira Glavaša, koje će se održati dana 6.veljače 2015. u 12,00 sati. Iako sama nazočnost Branimira Glavaša najavljenom ročištu nije obvezna, B.Glavaš će zakazanom ročištu izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu (unatoč tome što mu prijeti mogućnost ponovnog pritvaranja) uz svoje odvjetnike biti nazočan.", objavljeno je u 9.45 na njegovom Facebok profilu.

"Pravosudna farsa i zadnji trzaji mog progona"

 "Uzet ću si za pravo reći da je to pravosudna farsa, trakavica puna pravosudnih presedana. Od mog politički inciranog progona od srpnja 2005. kojeg je pokrenuo Sanader pa do pritiska DORH-a na hrvatsko pravoduđe, zatim presedan da četiri mjeseca čekam odluku Vrhovnog suda što u Hrvatskoj još nitko nije doživio. Ako dođu, normalno da ću napraviti ono što traže. Ovo su zadnji trzaji mog progona. Ovo će biti šesto uhićenje koje me čeka vezano za ovaj predmet. ", rekao je Glavaš za N1 televiziju jutros.

Glavaš ide na Ustavni sud

Odvjetnik Branimira Glavaša, Dražen Matijević, izjavio je novinarima u četvrtak ujutro u Osijeku da još nije dobio rješenje Vrhovnog suda RH, kojim je njegovom branjeniku određen istražni zatvor, niti mu je poznato je li policija zaprimila sudski nalog za Glavaševo privođenje.

Neposredno pred ulazak u Glavašev stan u Osijeku, Matijević je okupljenim novinarima izjavio da će tužbu Ustavnom sudu podnijeti čim zaprimi rješenje Vrhovnoga suda.

Ocijenio je kako je ovo novi presedan u postupku protiv Glavaša, u kojem se već dogodilo nekoliko presedana, poput onoga da se čovjeka koji tvrdi da je počinio više ubojstava, prevodi u status krunskog svjedoka, što je, ističe odvjetnik Matijević, suprotno zakonu.

Matijević: U postupku protiv Glavaša postavljaju se presedani

Kao presedane Matijević navodi i nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda koja, kako kaže, "ne priznaje Republiku Hrvatsku", pravomoćno potvrđivanje takve presude, te najnoviji presedan "da se ide u zatvor temeljem nepravomoćne protustavne presude".

Na tvrdnju novinara da je odluka Vrhovnoga suda o određivanju istražnog zatvora Branimiru Glavašu donesena u tajnosti, a u javnost jučer naknadno "procurila" zbog bojazni da bi Glavaš ponovno mogao pobjeći - odvjetnik Matijević je rekao da "s Vrhovnog suda ništa ne može slučajno procuriti" i da je "sve ovo tempirano".

U Glavašem stanu u Osijeku od jutros se okupljaju članovi HDSSB-a, a nešto poslije 7 sati došao je i predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin. Pred Glavaševim stanom se nalaze i brojne novinarske ekipe.

Intervencija Ustavnoga suda

Odluka Vrhovnog suda uslijedila je nakon što se zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo žalilo na odluku Županijskog suda u Zagrebu. Taj je sud, naime, ranije odbio zahtjev tužiteljstva za određivanjem istražnog zatvora za Glavaša koji je pušten iz zatvora u Mostaru nakon siječanjske odluke Ustavnoga suda.

Ustavni sud je 12. siječnja djelomično usvojio Glavaševu ustavnu tužbu te ukinuo pravomoćnu presudu za slučajeve "garaža" i "selotejp" i predmet vratio Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Tužiteljstvo je nakon toga, krajem siječnja, zatražilo istražni zatvor za Glavaša, tumačeći kako je, nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, na snazi presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je Glavaš zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu dulju od pet godina. Po nepravomoćnoj odluci, Glavaš je zbog zločina nad srpskim civilima u ratnom Osijeku osuđen na deset godina zatvora, a Vrhovni je sud tu kaznu smanjio na osam godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.