Glavna švedska stranka desnog centra i dalje za imigraciju

Foto: Holger Motzkau (Wikipedia)

ŠVEDSKA oporbena Umjerena stranka (desni centar) nastavit će podupirati liberalnu imigracijsku politiku koja je omogućila ulazak u zemlju tisućama tražitelja azila, rekla je u utorak njezina nova čelnica Anna Kinberg Batra.

Tu je izjavu dala tjedan dana nakon što je radikalno desna stranka Švedski demokrati srušila vladu lijevog centra svojim zahtjevima za strožim pravilima za useljenike. Zbog toga su za ožujak raspisani prijevremeni izbori na kojima bi Batra (44) mogla postati prva predsjednica vlade u povijesti Švedske.

"Imamo sustav azila koji znači da ako netko mora pobjeći pred ratom i ugnjetavanjem, morao bi imati pravo da se njegov slučaj ovdje razmotri i da dobije zaštitu", rekla je Batra na konferenciji za novinare nakon što je imenovana novom predsjednicom stranke.

"Ponosna sam da Švedska ima sredstava i priliku to činiti... Takvu odgovornost trebalo bi preuzeti još europskih zemalja", dodala je Niberg Batra, ekonomistica koja je predsjedala klubom zastupnika svoje stranke u parlamentu, a koju su mnogi vidjeli na čelu stranke nakon što je premijer Fredrik Reinfeldt najavio odstupanje s položaja nakon izbornog poraza u rujnu.