Glavni kandidat za bugarskog patrijarha pronađen mrtav na plaži

Foto: timpul.md 

NA OBALI Crnog mora kod bugarskog grada Varne nađeno je mrtvo tijela tamošnjeg mitropolita Kirila Kovačeva. Vijest je potvrdio državni radio, a za sada nije poznat uzrok smrti.  Prema neslužbenim informacijama riječ je o nasilnoj smrti. 
 
Kiril je bio privremeni bugarski patrijarh od kraja prošle godine, a nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima.
 
Riječ o kontroverznom pripadniku Pravoslavne crkve koji je bio glavni kandidat za mjesto bugarskog patrijarha. Njegovo napredovanje unutar crkve  bilo je obilježeno skandalom kojeg su otkrili bugarski mediji u ožujku ove godine, odnosno da je mitropolit bio angažiran u vrijeme komunističke vladavine kao pripadnik zloglasne Državne sigurnosti. Štoviše, mitropolit Kiril promijenio je ime kako bi prikrio svoju povijest. 
 
"Kao agent koristio je dva pseudonima - Kovačev i Vladislav", pisala je čak i bugarska Vjerska informativna agencija (VIA). Bugarska javnost zabavljala se posljednjih mjeseci pitanjima kako je mitropolit mogao 1999. godine promijeniti ime kao i kako je moguće da ga nitko nije provjeravao. 
 
Za vrijeme dok je bio mitropolit, a dok se nije znalo za njegovu prošlost, pisalo se o mogućim krađama crkvenih nekretnina te o kontaktima mitropolita sa sumnjivim poduzetnicima. Mitropolit Varne volio je luksuz, a posebno skupe automobile. 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.