Goran Granić potpisnik je stručne studije koju će HEP platiti astronomskih 6,5 milijuna kuna!

Foto: Index

GORAN GRANIĆ, ravnatelj Energetskog Instituta Hrvoje Požar (EIHP), kojeg se nedavno spominjalo i kao mogućeg kandidata za predsjednika uprave HEP-a, nositelj je studije o modelima ulaganja u Hidrocentralu Dubrovnik 2 za koju će HEP izdvojiti astronomskih 6.456.085,75 kuna!

Za izradu studije koja bi definirala modele zajedničkog ulaganja u Hidrocentralu Dubrovnik 2, HEP je u listopadu prošle godine pokrenuo pozivni natječaj na koji su se, pored ostalih, javili i Granićev EIHP, te konzultantska kuća Delloite Savjetodavne usluge d.o.o. Neposredan povod za pokretanje natječaja bio je dogovor Vlade RH i Vlade Republike Srpske u srpnju 2012. o formiranju zajedničke kompanije za izgradnju HE Dubrovnik 2 vrijednosti 170 milijuna eura, od čega bi svaka strana sudjelovala s udjelom od 50 posto. Tim je dogovorom predviđena gradnja nove hidrocentrale kapaciteta 300 megavata na području Dubrovnika, dok bi se voda osigurala prokopavanjem kanala do rijeke Trebišnjice u BiH dugog 16 kilometara.

No, svega par mjeseci nakon pokretanja natječaja EIHP i Delloite postigli su dogovor o stvaranju zajedničkog konzorcija za izradu studije koju su nazvali "Provedivi organizacijski oblici - modeli za zajedničko ulaganje u projekt HE Dubrovnik 2".

Konzorciju su se pored instituta "Hrvoje Požar" i  Delloitea, priključili tvrtka "Energoprojekt – Hidroinženjering a.d." iz Beograda,  te odvjetnička društva "Bekina, Škurla, Durmiš i Spajić d.o.o." iz Zagreba i "Karanović&Nikolić d.o.o." iz Banjaluke.



Zajedničku ponudu za izradu studije EIHP je uputio HEP-u u prosincu prošle godine, a ona je, kako doznajemo, prihvaćena u veljači ove godine. Prema specifikaciji ponude koju posjeduje Index, za usluge na izradi studije o modelima ulaganja u HE Dubrovnik 2, članovi zajednice ponuditelja dobit će ukupno 6.456.085,75 kuna s PDV-om. Od toga bi najviše dobio Granićev EIHP (2.513.612,50) koji odrađuje najveći stručni dio posla, konzultantska kuća Deloitte inkasirala bi 2.066.586, 25 kuna, dok bi odvjetničke usluge dvaju ureda u Zagrebi i Banjaluci koštale ukupno 900 tisuća kuna. Šef projekta i prvi potpisnik studije je Goran Granić.

Naši sugovornici u HEP-u koji su i sami sudjelovali u izradama sličnih studija tvrde da je riječ o astronomskim honorarima, kakvi su se isplaćivali u vrijeme rasipne uprave Ivana Mravka. Podsjećaju da se dio studija koje je HEP naručio u mandatu Ivana Mravka i dalje nalazi pod obradama USKOK-a zbog sumnji u isisavanje novca i korupciju. Indexovi izvori u HEP-u smatraju da su isplate milijunskih iznosa za stručne studije problematične s više stajališta, naročito ako se uzmu u obzir stalni problemi s likvidnošću te loš kreditni rejting HEP-a.

Napominju i kako je problematična "neutralna"  pozicija Instituta Hrvoje Požar kao javne ustanove koja savjetuje Vladu RH i sudjeluje u izradi hrvatskih zakona, i istovremeno kao tvrtka na tržištu surađuje s privatnim kompanijama iz inozemstva od kojih mnoge konkuriraju HEP-u.

Pored toga, činjenica da su se dva ponuditelja (Deloitte i EIHP) tijekom natječaja udružila i formirala konzorcij vrlo je upitna s pozicije tržišnog natjecanja. Na netransparentnost tržišnog natjecanja s naglaskom na javnoj nabavi u energetici, Vlada RH je u više navrata upozoravana tijekom pregovora s EU. Iako je dovršetak gradnje HE Dubrovnik 2 predviđen za 2015. rokovi će će se očito produžiti jer natječaj za gradnju još nije raspisan, dok priprema projekta kasni, kao i kod većine investicija koje je najavio HEP. U svakom slučaju, nesuđeni predsjednik uprave HEP-a Goran Granić, nema razloga za brigu, njegova je studija usvojena zajedno s astronomskim cjenikom od gotovo milijun eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.