Grad Jastrebarsko demantira Bandića: Odlagalište Božićka u potpunosti je sanirano!

Foto: Marko Butraković/Grad Jastrebarsko

KOMENTIRAJUĆI nove probleme s odlagalištem otpada u Jakuševcu, na koje je ovih dana ponovno upućen inspekcijski nadzor Ministarstva zaštite okoliša, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je izjavio: "Preporučujem ministru da pošalje inspekciju na svoje odlagalište otpada u Jasku kojeg nije dovršio ili u Varaždin gdje prijeti zaraza ljudima na polju i gdje postoji 150 tisuća tona koje uopće nisu sanirane".

O toj njegovoj izjavi oglasili su se iz Ureda gradonačelnika Jastrebarskog, odlučno je demantiravši: "Odlučno demantiramo izjavu gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića, da odlagalište u Jaski nije dovršeno te naglašavamo da je odlagalište sanirano i 2011. zatvoreno. Pored toga u Jastrebarskom je još 2003. uvedena naplata odvoza komunalnog otpada po volumenu, a uvedena je i primarna selekcija".

Cjelovito priopćenje Grada Jastrebarskog donosimo u nastavku:

Odlagalište komunalnog otpada Božićka sanirano i zatvoreno - Jastrebarsko ima primarnu selekciju i naplatu prema volumenu



"Deponija otpada `Božićka`, koja se nalazi u neposrednoj blizini samog centra grada i brojnih obiteljskih kuća u potpunosti je sanirana i zatvorena.


Odlagalište otpada Božićka koristilo se od 1977. Zbog širenje grada i zbog sigurnosti građana, budući da je odlagalište u blizini samog centra grada, 2011. se odlagalište saniralo  i potom je zatvoreno.

Osim što je odlagalište sanirano i zatvoreno, podsjećamo i da je grad Jastrebarsko među prvima u Hrvatskoj pokrenuo obračun odvoza komunalnog otpada koji se naplaćuje prema zapremnini posuda, a ne prema površini stambenog ili poslovnog prostora. Taj način naplate u funkciji je od 2003. godine kada su korisnici sami odlučili kakvu zapreminu posude žele na temelju vlastite procjene otpada koju njihovo domaćinstvo proizvodi.

Grad Jastrebarsko uveo je i primarnu selekciju - građani mogu bez naknade odložiti otpad u reciklažno dvorište koje se nalazi na prostoru nekadašnjeg odlagališta. Pored toga, za još bolje iskorištenje svog korisnog otpada građani su dobili i vreće za PET ambalažu kao i posude za papir pa se primarna selekcija vrši i u samim domaćinstvima. Na prostoru reciklažnog dvorišta moguće je reciklirati staklenu i PET ambalažu, otpadna jestiva ulja, rabljena motorna ulja, zauljeni otpad (filteri, kanistri), akumulatore, otpadne boje i lakove, gume, električni i elektronski otpad, ravno staklo, drvo, plastiku, ali i metalni glomazni otpad, obojene metale, zeleni otpad i građevinski otpad.

Također, grad Jastrebarsko potpisao je i Sporazum o uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom putem Regionalnog centra Zagrebačke županije. Cilj ovog projekta Zagrebačke županije i gradova potpisnika je uspostava jedinstvenog sustava gospodarenja otpadom kako bi se smanjila količina otpada, povećao udio recikliranog otpada te kako bi se sanirala nelegalna odlagališta, a u konačnici osigurao i učinkovit način gospodarenjem otpadom Zagrebačke županije. Sve dok se takav centar ne stavi u funkciju, odvoz jaskanskog komunalnog otpada obavlja se kroz koncesiju i zbrinjava izvan grada".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.