Grad Split osniva holding muzej, ravnatelji dočekali inicijativu na nož

Foto: FaH

GRAD SPLIT ima namjeru osnovati holding muzej pripajanjem Etnografskog muzeja Muzeju Grada Splita.

"Hoće li proslava 105. godišnjice postojanja Etnografskog muzeja biti posljednja?!"

Inicijativa je već naišla na nož kod ravnatelja muzeja. Silvio Braica, ravnatelj Etnografskog muzeja, u pismu Ministarstvu kulture žali se kako će proslava 105. godišnjice postojanja muzeja moguće biti i posljednja, jer mu je na sastanku u Banovini priopćeno kako se pokreće izrada studije o pripajanju Muzeju grada Splita kao odjela.

Izrade studije prihvatio se dr. Vedran Barbarić, asistent na Odsjeku za povijest umjetnosti, a Braica navodi da nema nikakva iskustva sa etnologijom i radom u muzeju. Ravnatelj Etnografskog muzeja kaže kako za ovakvim udruživanjem nema nikakve potrebe, niti se mogu načiniti uštede ili poboljšati rad. Boji se da su istinite glasine koje kruže već neko vrijeme, da bi se napravio jedan veliki muzej kojim bi upravljao netko izvan struke.

"Najveći muzej u državi"

Ideju o velikom gradskom muzeju Indexu je potvrdio splitski dogradonačelnik Goran Kovačević.

"Povjeravanjem poslovanja Dioklecijanovih podruma, Muzej grada Splita izrastao je u najveći muzej u državi. Uveli smo još sadržaja. Šetnicu na bedemima, sanirana je jugoistočna kula, koja se planira uskoro predati i urediti kao prezentaciji odjel Cara Dioklecijana. U restauriranoj Mletačkoj kuli nalazio bi se, pak, postav obrane grada", kaže Kovačević. 

"Muzej Grada Splita postao je snažan, dobio je veliku financijsku injekciju i mogućnost za daljnji razvoj. To nam je dalo na razmišljanje da naručimo studiju za jedan holding, da sve skupa podignemo na jednu veću razinu i postignemo sinergijski učinak za razvoj oba muzeja. Studiju ćemo dati na raspravu stručnoj javnosti", potvrdio je splitski dogradonačelnik.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.