Gradonačelnik krajnje desnice odbio sudjelovati na proslavi ukidanja ropstva u Francuskoj

Screenshot: Youtube

NACIONALNI dan sjećanja na robove obilježen u subotu u Francuskoj potaknuo je polemiku kada je gradonačelnik krajnje desnice odbio pridružiti se proslavi, što je naišlo na osudu predsjednika Francoisa Hollandea.

Premda općina Villers-Cotterets od 2007. svake godine 10. svibnja obilježava obljetnicu ukidanja ropstva, novi gradonačelnik Nacionalne fronte (FN, krajnja desnica) rekao je da ove godine neće biti proslave i izrazio je nezadovoljstvo zbog "neprestanog samooptuživanja".

FN je na lokalnim izborima u ožujku ostvario velik uspjeh, pobijedivši u jedanaest općina.

Organizacije za suzbijanje rasizma osudile su "opasne izjave" gradonačelnika Francka Briffauta i odlučile su usprkos svemu organizirati skup na kojemu je u subotu sudjelovalo tristotinjak ljudi.

U Villers-Cotteretsu je 1806. umro general Alexandre Dumas, otac istoimenog slavnog pisca, rođen kao rob u Santo Domingu koji je u revolucionarnoj vojsci postao prvi general afro-karipskog podrijetla.

Na prigodnoj svečanosti u Parizu Francois Hollande je ocijenio da bi gradonačelniku krajnje desnice trebala "biti čast" da slavi ukidanje ropstva. "Villers-Cotterets se može ponositi što je general Dumas (...) ondje pokazao koliko Francuska može biti velika", dodao je.

Dan 10. svibnja obilježava se diljem Francuske kao Nacionalni dan sjećanja na trgovinu ljudima, ropstvo i na njihovo ukidanje koje se obilježava od 2006. a temelji se na zakonu iz 2001. kojim se trgovina ljudima i ropstvo proglašavaju zločinom protiv čovječnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.