Grčka: Tresla se brda rodilo se niš!



U BOLNOM plesu po ognju, balansirajući između ni više ni manje nego otvaranju vrata krahu eurozone i narodne revolucije koja možda prijeti Grčkoj ukoliko se provedu nove mjere štednje, birajući između rezovima izluđenog naroda i međunarodnih kreditora, grčki političari propustili su podnevni rok koji su si sami zadali i nastavljaju pregovore.

Sa svakim novim propuštenim rokom Grčka je korak bliže bankrotu koji bi lančanom reakcijom mogao rezultirati raspadom eurozone.

Panos Beglitis, glasnogovornik PASOK-a jučer je izjavio da grčka koalicijska vlada mora postići dogovor do podne, no danas u podne vladin glasnogovornik zanijekao je postojanje ultimatuma. Na pitanje medija mora li Grčka dati Troiki odgovor do sastanka radne grupe ministara financija koja se bavi eurom, grčki dužnosnik odgovorio je da nema roka.

Sve nervozniji bruxelleski službenici smatraju da je Grčka već u "produžetcima". "Kako bismo pripremili novac do ožujka, nužno je provesti cijeli niz tehničkih koraka s kojima već kasnimo. Odluka nam je nužna odmah, kako bismo pokrenuli cijeli mehanizam" rekao je dužnosnik jedne od vlada eurozone.

Dok se čeka odluka grčkih političara, banke strepe pred nacionalizacijom.

Podsjetimo, jutros su svi svjetski mediji objavili da je Grčkoj rok za odluku o tome prihvaća li uvjete međunarodnih kreditora o uvjetima drugog paketa za spas svoje ekonomije od 2010. ponedjeljak u podne.

Rok u podne

Europske vođe nastavljaju s pritiskom na Grčku da prihvati uvjete međunarodnih kreditora. Rok za odluku je točno u podne.


Burzovni mešetari nervozno čekaju otvaranje europskih burzi, strahujući pritom da će nepostizanje dogovora u Ateni za Grčku značiti ekonomsku apokalipsu, a za Europu ponovno otvaranje spekulacija o raspadu eurozone.

Premijer prijelazne vlade Lucas D. Papademos obavijestio je svoje koalicijske partnere da se dogovor mora postići do ponedjeljka u podne, piše Businessweek. Neki dogovori su ipak postignuti. Javna potrošnja srezat će se za 1,5 posto grčkog BDP-a, odnosno 3 milijarde eura. No oko najvažnijih pitanja, poput pitanja plaća radnika u privatnom sektoru kao i oko problema banaka  nije postignut dogovor.

Grčka između bankrota i revolucije

Grčka ima malo izbora - prihvatiti dodatne mjere štednje uz punu svijest o tome da su i ove provedene izazvale velike socijalne nemire ili bankrotirati. Antonis Samaras, vođa Nove demokracije izjavio je da Troika "traži više recesije nego što zemlja može podnijeti" te dodao da će se boriti protiv toga, prenosi New York Times.

Šefovi eurozone jasno su dali do znanja da povećanje paketa za spas na više od 130 milijarde eura nije realna opcija. Jean-Claude Juncker, predsjedavajući na financijskim sastancima eurozone,  izjavio je za Der Spiegel "Ako zaključimo da je u Grčkoj sve krenulo krivim putem, neće biti novog programa, što znači da će Grčka do ožujka bankrotirati".


Grčki ministar financija Evangelos Venizelos, novinarima je kazao da pregovori u Ateni vise o ivici oštrice žileta".

U međuvremenu danas će se u Parizu na zajedničkom sastanku kabineta sastati Angela Merkel i Nicholas Sarkozy.

Euro već pada

Tokijska burza odavno je otvorena, a euro je već izgubio 0,5 posto vrijednosti u odnosu na 1,3087 dolara. Euro slabi u odnosu na 13 od 16 najvažnijih valuta. Pad eura izravno je povezan sa špekulacijama da Grci možda neće pristati na uvjete koje im postavljaju međunarodni kreditori.

Financial Times prenosi da je moguće da će se kriza, ukoliko Grčka u ožujku bankrotira, preliti na Italiju i Portugal.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.