Grčki premijer: Bankrot nam donosi kaos i socijalnu eksploziju

GRČKI premijer Lucas Papademos je kazao kako toj državi prijeti kaos, ako se ne uspije dogovoriti o mjerama štednje i bankrotira zbog dugova.

Satima nakon što su četiri člana vlade podnijeli ostavke je rekao u vladi ne mogu ostati ministri koji se ne slažu sa mjerama štednje. Grčki vođe se još uvijek pokušavaju dogovoriti o mjerama koje će zadovoljiti uvjete EU-a i MMF-a da bi im dali novih 130 milijardi eura.

"Ne možemo dopustiti da Grčka bankrotira"

Sindikati u isto vrijeme održavaju dvodnevni štrajk, a danas su se na ulicama Atene sukobili prosvjednici i policija. Papademos tvrdi kako će napraviti "sve što treba" kako bi se dogovor potvrdio u parlamentu u nedjelju. "Ne možemo dopustiti da Grčka bankrotira", rekao je Papademos te dodao kako je ovo vrijeme "povijesne odgovornosti".

Upozorio je da će bankrot u Grčkoj stvoriti uvjete za nekontrolirani ekonomski kaos i "socijalnu eksploziju". Ranije su tri člana vlade iz desničarske stranke Laos dali ostavke na mjesta zamjenika ministara. Predsjednik stranke je kazao da je Njemačka ponizila Grke te dodao kako njihovi zastupnici neće poduprijeti mjere.

Analitičari smatraju da mjere štednje još uvijek imaju dovoljnu potporu zastupnika u parlamentu, jer najveći Pasok i druga stranka u koaliciji Nova demokracija imaju više od 230 zastupnika od njih ukupno 300.

Sindikati i komunisti zauzeli ulice


Ranije danas je oko 17 tisuća članova sindikata i komunista zauzelo ulice Atene, čime su označili početak dvodnevnog generalnog štrajka. Prosvjednici su se sakupili i u blizini zgrade parlamenta. Neki su bacali kamenje na policiju koja je uzvratila suzavcem. Mali broj ljudi sa obje strane je lakše ozlijeđen.

Prošle noći su Grci u Bruxellesu predstavili svoje mjere štednje ministrima eurozone. Među njima je i 15 tisuća otkaza u javnom sektoru, liberalizacija radnog zakonodavstva, smanjivanje minimalne plaće za 20 posto sa 751 eura na 600 eura mjesečno. Uz to će nastaviti pregovarati s bankama o opraštanju dugova.

No, ministri su tražili da ove godine uštede dodatnih 325 milijuna eura. Eurozona i MMF traže da grčki vođe daju "snažna politička osiguranja" da će mjere zaista i provesti. Dali su im rok do sljedeće srijede za ispunjavanje uvjeta, jer će tada ponovno raspravljati o davanju 130 milijardi eura pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.