HDZ ili NDH? Evo kako je ćirilicu zabranjivao Ante Pavelić

Foto: Index

"NA PODRUČJU Nezavisne Države Hrvatske zabranjuje se uporaba ćirilice", proglas je kojeg je donio ustaški zločinac Ante Pavelić kada je 25. travnja 1941. godine preuzeo vlast, a kojeg na današnjoj naslovnici donosi tjednik Novosti.

Novosti citiraju proglas objavljen u Narodnim novinama, a u kojem stoji da se upotreba ćirilice zabranjuje na čitavom području NDH, a "to se naročito odnosi na cijelo poslovanje svih državnih i samoupravnih tijela, na urede javnog poretka, na trgovačke i njima slične knjige i dopisivanje i na sve javne napise".

Glavni urednik Novosti Ivica Đikić u svom tekstu podsjeća na sastanak između premijera Zorana Milanovića i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nakon čega su policajci koji su osiguravali dvojezične table povučeni s ulica tog grada. Rezultiralo je to novim nasilnim uklanjanjem tabli, te postavljanjem novih,  manjih i jeftinijih, na visinu od tri i pol metra.

Đikić podsjeća da će se Milanović uskoro opet sastati s predstavnicima Stožera, koje naziva HDZ-ovim revolucionarima, te prognozira da će stožeraši taj sastanak proglasiti potpunim neuspjehom u svrhu završne faze zaoštravanja i dizanja tenzija uoči vukovarske godišnjice 18. studenog.

"U tom smislu, nije zgorega znati da borbu protiv ćirilice u Hrvatskoj nisu izmislili Tomislav Josić i njegovi kompanjoni iz vukovarskog Stožera. O toj tradiciji govori i dokument koji objavljujemo na naslovnoj stranici: štampan je 25. travnja 1941. u Narodnim novinama u Zagrebu. Nije ga potrebno dodatno komentirati", napisao je Đikić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.