HDZ napustio splitsko Gradsko vijeće, nisu im dali da glasaju za smjenu Duška Mucala

NA SPLITSKOM Gradskom vijeću nikad dosadno. Danas se održava 36. sjednica, koja je podijeljena u dva dijela zbog prevelikog broja točaka. Vijeće se, naime, nije sastalo puna tri mjeseca pa se dosta toga našlo na dnevnom redu. Između ostalog i točka broj 43. o imenovanju novog intendanta HNK Split. Kazališno vijeće predložilo je Tonča Bilića, i to još početkom kolovoza, što znači da je probijen rok od 45 dana za odluku Gradskog vijeća o predloženom kandidatu.

Kako je danas šefica Gradskog vijeća Nevenka Bečić odlučila proći samo pola dnevnog reda, do točke 26., o Biliću i Mucalu tako se treba odlučiti na drugom dijelu sjednice. Nevenka je htjela da to bude idući četvrtak pa se predomislila i odlučila da ipak bude srijeda.

HDZ-ovci otišli zbog Mucala

Sanja Bilač, šefica kluba vijećnika HDZ-a, tražila je da se danas smijeni Mucalo i za vršitelja dužnosti postavi Tonči Bilić. To je potrebno, rekla je Bilač, jer je Mucalu mandat vršitelja dužnosti istekao, situacija je u kazalištu krajnje ozbiljna, a Bilić bi do novih izbora i vlasti koja naslijedi Keruma i njegove dobio priliku da pokaže svoje menadžerske kvalitete i sposobnost za upravljanje kolektivom.

O tome se nije ni odlučivalo pa je Bilač povela vijećnike HDZ-a van Vijećnice.

U Gradu ne brinu oko probijanja roka: 45 dana samo instruktivno, ne i obavezujuće?!

Čini se da je Kerum obećao Mucalu da će grijati stolicu intendanta do kraja njegovog mandata i da se prvenstveno radi toga cijela stvar odugovlači. U Gradu Splitu, inače, smatraju da nema nikakve veze što je probijen rok u kojem je trebalo biti odlučeno o Mucalovom nasljedniku. Riječ je o instruktivnom, a ne obavezujućem roku, kazala nam je Maja Munivrana, pročelnica za kulturu Grada Splita. Drži kako zbog toga ne bi trebalo ponavljati natječaj. Imali su, tvrdi, sličan slučaj kada se na rok žalio nekadašnji ravnatelj Galerije umjetnina Božo Majstorović. "Žalba mu je odbijena pa nema razloga da sumnjamo da će tako biti i ovaj put, dakako, ako bude žalbi", kaže Munivrana. Napominje kako žalba ne odgađa izvršenje.  

U slučaju da Bilić ne prođe na glasanju u Gradskom vijeću, imenovanje vršitelja dužnosti pada u sferu Odbora za imenovanja, a ne više Kazališnog vijeća. Sva je prilika da će Mucalo zaista do kraja Kerumovog mandata ostati vršitelj dužnosti intendanta. U tri godine promijenio je tri ministra kulture i svo to vrijeme je odgurao kao v.d. 

HDZ: Razotkrili smo podvalu

"Klub vijećnika HDZ-a napustio je sjednicu Gradskog vijeća jer nam predsjednica nije dopustila glasovanje o našim prijedlozima, što je protivno Statutu i Poslovniku Gradskog vijeća. Očito smo razotkrili podvalu kojom se Mucala želi ostaviti na čelu HNK do kraja mandata Željka Keruma", kazala nam je Bilač.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.