HRT nema novca za dopisništva, ali imaju za 18 novih urednika!

Foto: Arhiva

HRVATSKA radiotelevizija odnedavno ima 18 novih urednika. Na rukovodeće pozicije rasporedio ih je Tomislav Špoljar, v.d. rukovoditelja Informativno medijskog servisa (IMS).

Iako uz nova radna mjesta ide i povišica, odnosno pripadajući koeficijent 12, s HRT-a poručuju da se ne radi o promaknućima. "Nije riječ o promaknućima već o privremenom raspoređivanju djelatnika sa dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom na poslove unutar IMS-a", stoji u HRT-ovom odgovoru na naš upit.

Od javnog servisa tražili smo i da nam kažu koji su zaposlenici i po kojem kriteriju imenovani na nove uredničke pozicije, kao i za koji će iznos ova imenovanja dodatno opteretiti HRT-ov budžet na plaće. Odgovor na ova pitanja nismo dobili, tek nam je dodatno napomenuto da se ne radi o promaknućima, već "o privremenom raspoređivanju zaposlenika do nove sistematizacije".

Sve više šefova na HRT-u

Špoljar je nove urednike imenovao na sljedeće pozicije: urednik medijskih sadržaja, urednik deska, izvršni urednik za televiziju, izvršni urednik za radio, izvršni urednik za multimediju, izvršni urednik za informativni kanal, izvršni urednik za aktualnosti i magazine, voditelj redakcije Unutarnje politike, zamjenik voditelja redakcije Unutarnje politike, voditelj redakcije Vanjske politike, voditelj redakcije Gospodarstva, voditelj redakcije Kulture, voditelj  redakcije Znanost i obrazovanje, voditelj redakcije Zagreb, voditelj redakcije Dopisništva, voditelj odsjeka upravljanje medijima, voditelj tima multimedija i voditelj tima produkcija za međunarodne kanale.

Zanimalo nas je i jesu li navedene uredničke i rukovoditeljske funkcije postojale i ranije, ili se radi o novouvedenim šefovskim pozicijama. Iz krajnje nejasnog odgovora koji smo dobili na ovo pitanje može se iščitati da su navedena radna mjesta friško naštancana:

"Podsjećamo kako je na HRT-u započeo proces preustroja javnog servisa koji uključuje brojne organizacijske i ustrojbene promjene, a u cilju učinkovitije proizvodnje programa. U tom smislu, cjelokupan IMS je formiran kao nova multimedijska radna jedinica koja prikuplja informacije i vijesti, pruža uslugu informativne agencije HRT-a te proizvodi informativne sadržaje za sve medije i platforme javnog servisa".

Štedi se na dopisništvima, ne i na urednicima

Imenovanje novih urednika s pripadajućim im plaćama u najmanju je ruku kontradiktorno s proklamiranom politikom štednje koju glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman provodi. Upravo je potreba za uštedama bila opravdanje za najavljeno ukidanje 11 dopisništava, o čemu je Index pisao prošlog tjedna.

Ukinut će se tako dopisništva Karlovac, Koprivnica, Krapina, Nova Gradiška, Sisak, Virovitica, Metković, Gospić, Požega, Slavonski Brod i Županja. Već ranije je najavljeno ukidanje dopisništava u Mostaru i Sarajevu, a tada je Radman objasnio da se radi o sastavnom dijelu HRT-ovog programa restrukturiranja.

Također treba napomenuti da IMS na HRT-u funkcionira već šest mjeseci, a novi urednici tek sada su imenovani. Do kraja prošle godine IMS-om je upravljao Zoran Šprajc, koji je imenovan 21. lipnja, a u studenom je smijenjen uz objašnjenje da je projekt IMS-a kasnio u svim fazama, te da zacrtani ciljevi nisu ostvareni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.