HUBOL: Vlast liječnike prikazuje kao parazite i kradljivce proračuna

 Foto: HUBOL

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika (HUBOL) predstavila se danas u Virovitici, a njeni su predstavnici istaknuli kako aktualna vlast nije ništa kvalitetno napravila za unapređenjenje zdravstva, neko napada liječnike prikazujući ih kao parazite i kradljivce proračuna.

O razlozima osnivanja HUBOL-a, strukovne grupa koja okuplja doktore medicine s odobrenjem za samostalni rad u Hrvatskoj, ciljevima djelovanja i planovima, liječnicima virovitičke Opće bolnice govorili su predsjednik HUBOL-a dr. Trpimir Goluža, dopredsjednica dr. Ada Barić i tajnik dr. Krešimir Leutić.

Vlast ništa nije napravila za zdravstvo

"Nositelji vlasti koji u svom mandatu apsolutno ništa kvalitetno nisu napravili da bi unaprijedili naše živote, prikazuju liječnike kao parazite društava i kradljivce državnog proračuna. Liječnici nisu problem hrvatskog zdravstvenog sustava već država koja nema dovoljno novca da plati uslugu koju pružamo osiguranicima, i ministri zdravlja koji nemaju snage kazati da se ovako više ne može i da ne možemo svima davati sve jer će onda većina dobiti ništa", ocijenio je dr. Goluža.

Osvrnuo se na prozivke o visokim liječničkim plaćama i prekovremenim satima pogotovo u virovitičkoj bolnici.

Goluža: Liječnici zaslužuju svoje plaće

"Kažu da su naše plaće enormno visoke i da nisu primjerene trenutku u kojem živimo, a mi im kažemo da mnoge bolnice ne bi mogle funkcionirati da nema prekovremenog rada. Podatak da je od stotinu ljudi u državnim službama s najvećim plaćama nalazi 86 liječnika je najnormalnija pojava", kazao je dr Goluža.


Naglasio je da se nitko od liječnika ne smije sramiti svojih plaća.

Dodao je kako transplantacijski kirurg koji ima 300 sati mjesečnog rada zaslužuje 40 tisuća kuna.

"Na ovaj slučaj nije reagirala ni Hrvatska liječnička komora, ni Hrvatski liječnički zbor kao i u brojnim drugim slučajevima kada je trebalo zaštiti ekonomski položaj liječnika i stvoriti objektivnu sliku o društvenoj ulozi i značenju liječnika", kazao je dr Goluža i tako objasnio motove zbog kojih je HUBOL utemeljen krajem prosinca prošle godine.

HUBOL je do sada predstavljen u 20 hrvatskih bolnica, a ima više od 600 članova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.