HZZO: Lakše do antidekubitalnih madraca

Google Maps: HZZO

PRAVO na antidekubitalne madrace, debljine do 10 centimetara, ubuduće će ostvarivati osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) s paraplegijom, čime će im biti znatno poboljšana zdravstvena skrb, prevencija i sprječavanje komplikacija vezanih uz dekubituse.

Ostvarivanje toga prava odnosi se i na hrvatske ratne vojne invalide (HRVI) koji ulaze u tu kategoriju, što je jedan od rezultata jučerašnjeg sastanka ministra zdravlja Siniše Varge i v. d. ravnateljice HZZO-a Tatjane Prenđa Trupec s predstavnicima HRVI i Udruge paraplegičara i tetraplegičara, priopćili su iz HZZO-a nakon današnje sjednice Upravnog vijeća.

Također, na popis pomagala uvrštena su cjenovno povoljnija pomagala, uz očuvanje kvalitete, čime se otvara više prostora za bolju opskrbu pomagalima.

Utvrđeni su iznosi sredstava za sufinanciranje troškova informatizacije bolničkih procesa u okviru projekta povezivanja bolničkih informacijskih sustava s Centralnim zdravstvenim informacijskim sustavom Republike Hrvatske (BIS2CEZIH) u ugovornim bolničkim zdravstvenim ustanovama za razdoblje do kraja godine u iznosu od 3,6 milijuna kuna.

Informatizacija bolničkih procesa ubrzava procedure

Maksimalni iznos sufinanciranja po bolnici ovisi o tipu i kategoriji bolnica. Projekt BIS2CEZIH obuhvaća informatizaciju bolničkih poslovnih procesa za provjeru statusa osiguranih osoba HZZO-a u obveznom i dopunskom zdravstvenom osiguranju, preuzimanje elektroničkih uputnica (eUputnica) iz CEZIH-a i slanje elektroničkih specijalističkih nalaza (eNalaz) i otpusnih pisama (eOtpusno pismo) u CEZIH.


Kada projekt u potpunosti zaživi na nacionalnoj razini, osiguranici HZZO-a više neće morati odlaziti u bolnice samo radi podizanja nalaza ili otpusnih pisama. U tom smislu povrat investicije se očekuje nakon četiri mjeseca uštedom na putnim troškovima osiguranika.

Elektronički zapis nalaza i otpusnog pisma bolnički liječnici slat će na CEZIH, a liječnik primarne zdravstvene zaštite preuzimat će nalaz i otpusno pismo za svoje pacijente preko aplikacije u svojoj ordinaciji.

Podizanje kvalitete usluga i manji troškovi

U HZZO-u očekuju da će se tim projektom podići kvaliteta zdravstvenih usluga, smanjiti troškovi, povećati transparentnost i dostupnost uz veću efikasnost rada zdravstvenih djelatnika.

Upravno vijeće donijelo je odluku o javnom nadmetanju za utvrđivanje cijena lijekova za osnovnu i dopunsku listu lijekova, na temelju utvrđenih referentnih cijena, s ciljem smanjivanja cijena lijekova i uvođenja novih lijekova. Nositelji odobrenja imaju rok od 30 dana da se očituju prihvaćaju li predložene referentne cijene, a odluke će biti objavljene na web stranicama HZZO-a.

Osiguranicima koji su imali ranije ugovoreno dopunsko zdravstveno osiguranje kod drugog osiguravatelja i koje je isteklo najkasnije 30 dana prije sklapanja ugovora o dopunskom zdravstvenom osiguranju, rok važenja police i iskaznice počinje teći s danom podnošenja ponude HZZO-u.

Rok važenja police i iskaznice nakon proteka svakog ugovorenog razdoblja od jedne godine produžava se na daljnju godinu dana, ako se osiguranik prije isteka tog razdoblja pisano ne izjasni da ne želi produljenje ugovora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.