Heroj koji je sakrio šest taoca u hladnjaču dobit će francusko državljanstvo

Screenshot: BFMTV

FRANCUSKA je odlučila odobriti francusko državljanstvo Lassani Bathilyju, muslimanu podrijetlom iz Malija, zaposleniku pariške košer trgovine koji je spasio nekoliko kupaca sklonivši ih u hladnjaču u podrumu zgrade koju je napao džihadist Amedy Coulibaly, izvijestio je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve.

Dvadeset četverogodišnjem Bathilyju državljanstvo će biti dodijeljeno u utorak, rekao je ministar, istaknuvši njegovu zaslugu u tom hrabrom činu.

Lassana u Francuskoj živi od 2006., a zahtjev za državljanstvom podnio je u srpnju 2014.

"Nisam sklonio židove, sklonio sam ljudska bića", rekao je među ostalim u četvrtak za AFP hrabri mladić.

"Žalostan sam. Ubijen je moj prijatelj koji je bio vrlo mlad"

Unatoč čestitkama koje mu stižu iz cijelog svijeta Bathily nije pretjerano raspoložen ni razgovorljiv. "Žalostan sam. Ubijen je moj prijatelj koji je bio vrlo mlad", kaže misleći na svog kolegu, 20-godišnjeg Yohana Cohena, jednog od četvorice ubijenih u napadu Amedyja Coulibalyja.

Lassana u pariškoj košer trgovini radi četiri godine. Taj mladi musliman podrijetlom iz Malija tijekom talačke krize u Porte de Vincennesu prošli je tjedan spasio šest osoba, sakrivši ih od napadača u podrumu zgrade u kojoj se odvijala talačka kriza. Broj stradalih bio bi veći da Bathily nije brzo djelovao pokazavši put do podruma kupcima koji su se ondje zatekli.

"Kad su ljudi počeli bježati prema podrumu, otvorio sam vrata velikog zamrzivača, gdje su se skrili te im rekao da budu mirni", ispričao je nedugo nakon napada. Dodao je kako je ugasio frižider i svjetla, da naoružani napadač ne bi mogao pronaći osobe koje je skrio. Ispričao je da su u taj dio zgrade kasnije ušli policajci koji su mu pomogli da zajedno otvore hladnjaču te puste ljude van.

Španjolsko pravosuđe istražuje boravak Coulibalyja u toj zemlji


Španjolsko pravosuđe je u četvrtak počelo predistragu o "suradnji s terorističkom organizacijom" ne bi li doznalo nešto više o mogućem boravku Amedyja Coulibalyja, jednog od trojice počinitelja napada u Parizu, u Španjolskoj, rekao je pravosudni izvor.

Sudac Eloy Velasco sa španjolskog posebnog visokog suda vodit će istragu o eventualnom boravku u Španjolskoj Coulibalyja, njegove djevojke Hayat Boumeddiene i "treće osobe koja je potonjoj možda pomogla da uđe u Siriju", rekao je taj izvor u četvrtak.

Taj sud u Madridu specijaliziran je za teške slučajeve, napose za terorizam. Istraga koju je prvo provodila antiteroristička policija u suradnji s Francuskom, u četvrtak je prenesena na taj sud koji je odlučio pokrenuti sudsku istragu.

Amedy Coulibaly kojeg se sumnjiči za ubojstvo policajke 8. siječnja i četvero židova u košer trgovini u Parizu 9. siječnja, navodno je boravio u Madridu od 30. prosinca do 2. siječnja i bio je u pratnji još nepoznate osobe, piše u četvrtak La Vanguardia, dodajući da je informacije dobila od izvora u antiterorističkim službama.

Zna se da je njegova djevojka Hayat Boumeddiene kratko boravila u Madridu. No njegov eventualni gotovo trodnevni boravak je novost.

Kako navode turske vlasti, mlada žena je iz Madrida došla u Istanbul i navodno je 8. siječnja ušla u Siriju.

Španjolske vlasti su objavile da se sedamdesetak islamističkih boraca koji su iz Španjolske otišli u ratne zone vratilo 2014. Ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz rekao je nedavno u jednom razgovoru da ih se još desetak vratilo početkom 2015.

Amedy Coulibaly (32) ubijen je 9. siječnja u akciji francuskih redarstvenika u židovskoj trgovini na istoku Pariza, gdje je držao taoce.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.