Hoće li Europska komisija nadgledati proračune zemalja EU?

Čelnici Europske unije okupljaju se danas u Bruxellesu na proljetnom summitu sazvanom zbog krize eurozone. Očekuje se da postignu konačan dogovor o fiskalnoj uniji.

Fiskalna unija na papiru i u praksi znači stroži proračunski nadzor. Zemlje članice dužne su u travnju dostaviti svoje proračunske planove i ekonomsku strategiju za sljedeću proračunsku godinu, koje onda Komisija ocjenjuje i predlaže preporuke. Vijeće je u prosincu prošle godine prihvatilo da će sve članice osim Ujedinjenog kraljevstva i Češke sudjelovati u strogim ograničenjima u javnoj potrošnji i zaduživanju te jednako strogim sankcijama za zemlje koje krše pravila.

I dok Ujedinjeno Kraljevstvo definitivno ostaje izvan fiskalnog ugovora, pozicija Češke može se i promijeniti. No glavni problem i dalje ostaje Grčka, a na pitanje očekuje li da plan štednje koji je Atena usvojila donese rezultate, predsjednik Komisije Jose Manuel Barosso diplomatski je odgovorio. "Program koji je Grčka usvojila u Vladi i parlamentu nije samo program proračunske konsolidacije već vrlo ambiciozan plan strukturnih reformi", rekao je Barosso.

Druga opasnost s kojom se Unija suočava svaki put kada se radi o izmjeni ugovora je mogući referendum u Irskoj. Predsjednik Barosso jučer je rekao da se radi o unutarnjoj stvari države članice koju ne želi komentirati.
  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.