Ilustracija: Shutterstock
KULEN, odnosno slavonski domaći kulin, mora biti proizveden od domaće slavonske svinje. Tako misle proizvođači, ali ne i Europska unija.
"Po tome ispada da se ovaj ponos domaće gastronomije može napraviti od kineske svinje i prodavati i ga pod oznakom zaštićenog slavonskog proizvoda", kaže Vlado Čorić predsjednik udruge kulinara Đakovački kulen. "Trebamo zaštiti naš kulen, da je geografsko porijeklo kulena Slavonija i da nosi oznaku `slavonski domaći kulen`. Ja bih inzistirao na ovoj riječi `domaći`, odnosno da je to izvorni slavonski domaći kulen", rekao je Čorić dodavši kako lobiranje uvoznoj svinjetini sigurno neće odgovarati malim domaćim proizvođačima. "Kome odgovara zemljopisno porijeklo? To odgovara velikim proizvođačima koji mogu uvesti to meso, ovdje proizvesti i izvesti kulen, a mi mali ne možemo to napraviti", ističe Čorić.
Inicijativom EU došlo bi do degradacije gastronomske delicije ovoga kraja. Već tri stoljeća slavonski kulinari nadijevaju svinjsko crijevo brižno odabranim i začinjenim najboljim dijelovima svinje, a proces proizvodnje zahtjevan je i složen. Ulazak Hrvatske u EU sve je bliži i zvuči nevjerojatno da ćemo po svoj prilici ostati bez ikakve zaštite jednog od najpoznatijih autohtonih proizvoda - slavonskog kulena.