Hoće li sud prihvatiti optužnicu protiv Protege za kriminal u HPB-u?

VIŠE od godinu i pol nakon što je podignuta optužnica u slučaju "bankomat", zagrebački Županijski sud trebao bi odlučiti o utemeljenosti Uskokovih optužbi na račun trojice bivših čelnika Hrvatske poštanske banke. Tereti ih se da su si protuzakonito isplaćivali bonuse i odobravali visokorizične kredite.

Optužno vijeće na sjednici će danas i sutra ponovo razmotriti Uskokovu optužnicu u slučaju "bankomat", koju prije 16 mjeseci nije prihvatilo. Koliko je poznato, bio je to prvi slučaj da je optužno vijeće Uskoku vratilo optužnicu otkad se primjenjuje novi Zakon o kaznenom postupku.

Bivšeg direktora HPB-a Josipa Protegu, člana uprave Ivana Sladonju i financijskog direktora Marija Kirinića Uskok tereti za odobravanje visoko rizičnih kredita vrijednih više od 255 milijuna kuna, koji banci nisu vraćeni. Osim toga, sumnja se da je trojac poslovanje banke lažno prikazivao uspješnim kako bi si na temelju tih rezultata isplatili menadžerske bonuse. Banka je tako oštećena za 26 milijuna kuna. Protega si je, prema tvrdnjama Uskoka navodno nezakonito priskrbio 4,4 milijuna kuna, Sladonja 4,3, a Kirinić 4,5 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.