Hrvatska kršćanska koalicija otkazala prosvjed pred Ministarstvom pravosuđa

Foto: Guliver Image/Getty Images

PROTESTANTSKA reformirana crkva, Crkva cjelovitog evanđelja i Savez crkava Riječ Života otkazale su najavljeni prosvjed pred Ministarstvom pravosuđa, jer su na sastanku s predstavnicima vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama u četvrtak načelno prihvatile ponuđeni novi prijedlog ugovora koji bi trebao regulirati njihova prava.

"Nakon današnjeg sastanka u Vladinom uredu Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, članice Hrvatske kršćanske koalicije odlučile su otkazati sutrašnji prosvjed koji je bio najavljen u 11 sati ispred Ministarstva pravosuđa povodom diskriminacije i odugovlačenja potpisivanja ugovora koji bi regulirao ustavna i zakonska prava te izvršenje presude Europskog suda za ljudska prava. Isto tako članice nisu podnijele najavljenu novu tužbu protiv Vlade RH na temelju Zakona o suzbijanju diskriminacije", izjavio je predsjednik Hrvatske kršćanske koalicije Mario Dučić.

Navodi kako je na sastanku s privremenim ravnateljem Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šimom Jerčićem, održanom u četvrtak poslijepodne, načelno prihvaćen novi prijedlog ugovora uz zahtjev tri crkve članice Hrvatske kršćanske koalicije da se unesu "manje korekcije u vezi otkazivanja ugovora i financijske potpore iz državnog proračuna".

Članice Hrvatske kršćanske koalicije se nadaju kako će uskoro potpisati konačnu verziju ugovora koji će im dati jednaka prava poput ugovora koji su potpisani s drugim vjerskim zajednicama te da će tako okončati borbu koja traje više od 10 godina, istaknuo je Dučić.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prije više od tri godine jednoglasno je donio presudu protiv Republike Hrvatske zbog diskriminacije spomenutih triju crkava reformacijske baštine u Hrvatskoj u odnosu prema drugim vjerskim zajednicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.