Hrvatska udruga javnih ovršitelja predlaže kompromisno rješenje problema oko Lex Perkovića

Foto: Ilustracija

VLADAJUĆIMA iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja (HUJO) predlažu kompromisno rješenje problema s europskim uhidbenim nalogom, odnosno zakonom o njegovom ograničavanju kolokvijalno prozvanim Lex Perković.

"Kako bi se na promptan i za obje strane prihvatljiv način ispravilo kršenje Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te čl. 9. st. 2. i čl. 141. hrvatskog Ustava u vidu vremenskog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga samo na kaznena djela počinjena nakon 7. kolovoza 2002., propisanog čl. 81. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije (u nastavku: Zakon), te time izbjegle teške političke i gospodarske posljedice po Republiku Hrvatsku, u općem interesu hrvatskih građana i države, hrvatskoj Vladi i Europskoj komisiji predlažemo sljedeće kompromisno rješenje - da Vlada u Hrvatski sabor uputi prijedlog izmjena Zakona koji bi sadržavao prestanak važenja vremenskog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga s 1. siječnja 2014. godine, kao što je to slučaj kod Češke Republike.

Smatramo da bi time Republika Hrvatska ostvarila ravnopravan status po pitanju datuma prestanka važenja vremenskog ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga s posljednjom državom-članicom Europske unije koja vremensko ograničenje primjene istog naloga nije dogovorila tijekom svojih pregovora o pristupanju Europskoj uniji, a isti datum bi vjerojatno bio prihvatljiv i Europskoj komisiji, budući da ga je već ranije prihvatila u odnosu na Češku Republiku", poručio je Vedran Vidmar, predsjednik Hrvatske udruge javnih ovršitelja (HUJO).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.