Hrvatski konzervativci traže hitne mjere za spas od "demografske katastrofe"

Foto: Hina

HRVATSKA konzervativna stranka (HKS) od Vlade je u utorak zatražila hitne mjere za spas od demografske katastrofe, za sprječavanje procesa depopulacije i odlaska mladih iz domovine.

Hrvatska konzervativna stranka u priopćenju kaže da su izrazito zabrinuti zbog negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj, jer prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj je u 2014. godini rođeno manje od 39.000 djece, a istodobno je umrlo više od 52.000 ljudi.

"Riječ je o najmanjem broju novorođene djece u povijesti. Ako u obzir uzmemo i činjenicu da je u protekloj godini samo u Njemačku iselilo 22.000 radno sposobnih stanovnika, onda zaista možemo govoriti o demografskoj katastrofi, koja bi uskoro trebala pogoditi Hrvatsku", ističe Hrvatska konzervativna stranka.

Stoga poziva Vladu i sve nadležne institucije da hitno poduzmu odgovarajuće mjere za sprječavanje procesa depopulacije i odlaska mladih iz domovine. Predlažu da se obiteljima koje žele imati djecu omoguće posebne porezne olakšice, da se zaposlenim majkama omogući skraćeno radno vrijeme te da obitelji za svako novorođeno dijete primaju novčanu potporu iz proračuna do djetetove 18. godine.

"Donošenje populacijskih mjera trebalo bi biti jedno od strateških usmjerenja Vlade i nadležnih institucija u narednom razdoblju", poručio je u priopćenju Draženko Kožul, član Glavnog odbora HKS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.