Hrvatskim Crvenim križem drmaju HDZ-ovci!

Foto: Crveni križ, Facebook, HRT

HRVATSKI Crveni križ koji na svom računu ima 62 milijuna kuna koje su hrvatski građani donirali za žrtve poplave danima već puni medijske stupce jer žrtve poplave ne primaju nikakvu pomoć. Krivnju institucije, Crveni križ i Ministarstva prebacuju jedni na druge. Pa pogledajmo tko je tko u Crvenom križu.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa je Josip Jelić, rođen 1943. godine u Bosanskom Brodu. U rad Crvenog križa uključio se kao mladi liječnik 1968. godine kao predavač i organizator natjecanja prve pomoći u svojoj sredini. Predsjednik Crvenog križa postao je 2009. godine. U Hrvatskoj liječničkoj komori u dva mandata obavljao je dužnost potpredsjednika. Izabran je u Znanstveno vijeće HAZU-a, te u Programsko vijeće HRT-a. Njegov sin Dragan Jelić prošle godine bio je kandidat HDZ-a za gradonačelnika Slavonskog Broda.

Potpredsjednici: Bivši HDZ-ov premijer i gradonačelnica Knina

Potpredsjednici Crvenog križa su članovi HDZ-a Franjo Gregurić i Josipa Rimac.


Gregurić je javnosti najpoznatiji kao treći hrvatski premijer. Na tu dužnost ga je, kao člana HDZ-a, Franjo Tuđman postavio 17. srpnja 1991. godine. Premijer je ostao tek godinu dana, do 12. kolovoza 1992. godine. Gregurić je predsjedavao vladom nacionalnog jedinstva, za vrijeme koje se Hrvatska osamostalila i osigurala međunarodno priznanje, ali koja se vrlo brzo raspala. Nakon parlamentarnih izbora 1992. je Gregurić sjedio u Saboru, a bio je i predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice. Devedesetih je bio generalni direktor i potpredsjednik Nadzornog odbora Ine. U svibnju 2012. postavljen je za šefa Nadzornog odbora IGH. Optuživalo ga se za primanje mita u aferi Patria.

Rimac je HDZ-ova gradonačelnica Knina, po struci diplomirana ekonomistica. Rimac je u Kninu završila četiri razreda osnovne škole, prije nego je izbjegla zbog rata. U Knin se vratila 1995. godine, a ubrzo nakon povratka počela je volontirati za lokalni Crveni križ. Već 2000. godine, sa samo 20 godina, postala je direktorica kninskog Crvenog križa, a 2005. imenovana je na mjesto direktorice Crkvenog križa Šibensko-kninske županije. Iste godine izabrana je za gradonačelnicu Knina. Najpoznatija je po aferi u kojoj ju se tereti za zapošljavanje rodbine, mešetarenje s gradskim zemljištem i generalno bogaćenje na račun svog položaja. Optužbe su i dalje pod istragom Uskoka.

Izvršni direktor: HDZ-ov prebjeg iz HSLS-a

Robert Markt postao je izvršni predsjednik Crvenog križa 1. siječnja 2014. godine. Prije toga je bio savjetnik u Ministarstvu gospodarstva, veleposlanstvu RH u Beogradu i Hrvatskoj gospodarskoj komori, kao i glavni inspektor Državnog inspektorata, te državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva. U HDZ se Markt učlanio 2011. godine. Ranije je bio član HSLS-a, kojeg je napustio kada su izašli iz HDZ-ove vladajuće koalicije 2010. godine. HDZ-ova članska iskaznica bila mu je ulaznica za ured državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva Đure Popijača.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.