IAEA: Postignut je napredak u pregovorima s Iranom, no ostaje još puno neriješenih pitanja

Foto: Guliver Image / Getty Images

IRAN i Međunarodna agencija za atomsku energiju postigli su napredak u pregovorima o nuklearnom programu no preostalo je još puno neriješenih pitanja, rekao je glavni inspektor Agencije Tero Varjoranta.

On je to kazao dan nakon što su Iranci pristali objasniti sumnje o tomu da rade na izradi nuklearnog oružja, što bi mogao biti napredak u istrazi nuklearnih aktivnosti Irana. Glavni inspektor je također rekao kako je napredak postignut, no dodao je da "ima još puno nerazjašnjenih pitanja".

Dužnosnici IAEA u nedjelju su izvijestili kako su Iranci tijekom pregovora u Teheranu pristali na poduzimanje sedam novih praktičnih mjera u predstojeća tri mjeseca u skladu sa sporazumom iz studenoga prošle godine, a riječ je o istrazi IAEA o potencijalnoj vojnoj svrsi iranskih nuklearnih aktivnosti, što službeni Teheran kategorički odbacuje.

Promatrači ocjenjuju da je to značajan korak naprijed s obzirom na to da istraga o potencijalnom angažmanu Teherana na izradi nuklearne bombe već godinama ne napreduje, jer Zapad tvrdi da Iranci opstruiraju nastojanja IAEA.

Istodobno bi takav potez mogao biti pozitivan signal odvojenim pregovorima između Irana i šest svjetskih sila koji će početi 18. veljače, a cilj im je bolje međusobno razumijevanje u pogledu razmirica oko nuklearnih poteza Irana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.