IZ SDP-OVOG STOŽERA: Picula dobio gotovo polovicu glasova SDP-ovih birača, Holy zbunila Milanovića

Foto: Hina

VLADAJUĆI SDP izgubio je na europskim izborima od liste predvođene HDZ-om. Prema prvim privremenim službenim rezultatima izbora HDZ-u pripada 5 mandata, SDP-u 4 mandata, ORaH-u 1 mandat te Savezu za Hrvatsku 1 mandat.

Tonino Picula dobio je čak 47,75 posto preferencijalnih glasova, a uz njega u Europski parlament sa SDP-ove liste, prema sadašnjim rezultatima, idu i, prema redoslijedu na listi, Neven Mimica (8,12 posto), Biljana Borzan (3,13 posto) te Jozo Radoš (5,53 posto).

Umjesto Mimice, koji bi opet trebao otići na mjesto europskog povjerenika za zaštitu potrošača, u Europski parlament u konačnici bi trebao otići IDS-ov Ivan Jakovčić pa bi ovim rezultatom SDP-a trebali biti zadovoljni i koalicijski partneri.

Milanović: Idemo naprijed još jače i još odgovornije

U središnjicu SDP-a nešto iza 22:20 sati stigao je i predsjednik Vlade i stranke Zoran Milanović. Neposredno prije objavljivanja službenih izbornih rezultata članovi SDP-a počeli su se u većem broju prikupljati u izbornom stožeru u središnjici stranke.

Među okupljenima su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, te drugi saborski zastupnici i ministri.

"Čestitam svim europarlamentarcima iz RH koji su dobili mandat. Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore. Toliko je, koliko je. Izgleda da mi kao političari i kao najodgovorniji nismo opet uspjeli motivirati dovoljno ljudi da izađu na izbore. Ako ikoga treba zbog toga prozivati, onda treba prozivati političare", rekao je Zoran Milanović.

"U teškoj situaciji u kojoj se nalazimo kao Vlada, ovaj rezultat shvaćam kao poticaj da nastavim s poslom koji smo započeli. Rezultati se polako vide, pred nama su ogromni izazovi. Nema odustajanja, idemo naprijed još jače i još odgovornije. Slušamo građane, iz ovih rezultata izvlačimo određenu pouku i određene kritike", rekao je Milanović.

Posebno je čestitao Mireli Holy jer je "dobila deset posto glasova bez ikakve stranačke infrastrukture". "Ne znam kako je uspjela", rekao je Milanović.

Pusić: Rezultati u cijeloj Europi su dosta neobični, rastu različite stranke

Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić zahvalila je svima koji su listi Kukuriku koalicije dali glas, ističući da će to biti velik poticaj Vladi koja radi u teškim uvjetima.

Ocijenila je kako je pred europarlamentarcima velika zadaća da u Europskom parlamentu i EU drže ravnotežu.

"Rezultati u cijeloj Europi su dosta neobični, rastu različite stranke koje su na sasvim drugoj strani od naše umjerene, odgovorne i razumne politike, i naši zastupnici u Europskom parlamentu imat će zadatak da zajedno drže EU na tom pravcu", kazala je Pusić.

Dodala je kako je zadaća Vlade raditi dalje i ne odustajati "kako bi u budućnosti imali bolji rezultat", iako je naglasila da se na ostvareni izborni rezultat "ne žali".

Napuštajući konferencijsku salu, Milanović se kratko pozdravio i s Toninom Piculom, koji je osvojio najviše preferencijalnih glasova na koalicijskoj listi, više od 120.000.

Uz Piculu (SDP), s liste Kukuriku koalicije u Europski parlament su prošli SDP-ovi Neven Mimica i Biljana Borzan, te HNS-ov Jozo Radoš, no budući da Mimica planira još jedan mandat u Europskoj komisiji, u EP-u će umjesto njega biti IDS-ov Ivan Jakovčić".

Miletić: Očekujemo da će Jakovčić biti zastupnik u europskom parlamentu


U stožeru Istarskog demokratskog sabora (IDS) sinoć je vladalo dobro raspoloženje neovisno o činjenici što njihov kandidat na listi Kukuriku koalicije Ivan Jakovčić nije dobio više od deset posto preferiranih glasova, pa ga je na listi preskočio Tonino Picula, te bi jedino ako Neven Mimica bude opet europski povjerenik Jakovčić mogao postati europarlamentarac.

U Istarskoj županiji je na nedjeljnim izborima za europski parlament uvjerljivo pobijedila lista Kukuriku koalicije (60,78 posto) pa se stoga predsjednik IDS-a Boris Miletić zahvalio svim biračima koji su prepoznali ovu listu, a prije svega IDS-ovog kandidata za Europski parlament na toj listi.

"Istra je pokazala veliko povjerenje koje ima prema IDS-u. Osim toga zahvala ide i biračima diljem Hrvatske koji su prepoznali našeg kandidata i svoj preferencijalni glas povjerili Ivanu Jakovčiću", kazao je Miletić u izjavi za novinare dodavši kako očekuje da će Ivan Jakovčić u konačnici biti europski zastupnik.

"Pričekat ćemo konačne i službene rezultate DIP-a ali očekujem da će Ivan Jakovčić biti europski parlamentarac i da će zastupati ono što je najavljivao tijekom kampanje", ustvrdio je Boris Miletić dodavši kako će osim naglasak na gospodarstvo, brodogradnju, poljoprivredu i kulturu Jakovčić zalagati za regionalizaciju i decentralizaciju.

IDS-ov kandidat na listi Kukuriku koalicije za Europski parlament Ivan Jakovčić nije htio davati nikakve izjave dok DIP ne bude i službeno obznanio rezultate izbora.

Mimica: Rezultati neće biti razlog bilo kakvih turbulentnih traženja odgovornosti unutar SDP-a

Prvi na listi Kukuriku koalicije za EU izbore Neven Mimica u stožeru SDP-a prokomentirao je neslužbene rezultate: "Ako bi 4 mandata bilo potvrđeno, to bi značilo manje od očekivanog na ovim izborima. Kukuriku koalicija ušla je u ove izbore opterećena s teretom unutarpolitičkih i gospodarskih problema i neodvajanja tih problema od europskih. Rezultati neće biti razlog bilo kakvih turbulentnih traženja odgovornosti unutar SDP-a", kazao je.

"Mi imamo važan posao dovršenja mandata i ostvarivanja rezultata koji će biti vidljivi", poručio je.

Mimica je za Media servis je ranije danas prokomentirao izlaznost na EU izbore do 16 sati. Dotad je na području RH ukupno glasovalo 509,044 birača ili 16,45 posto birača s biračkih mjesta koja su DIP-u dojavila rezultate. Mimica kaže kako taj segment ne uzimaju kao ključan kriterij po kojemu bi procjenjivali mogući uspjeh ili neuspjeh.


''Znali smo da izlaznost neće biti velika. Dobro je da je nešto veća. Nije dobro što nije dovoljno veća da pokaže ukupno razumijevanje hrvatskih građana o novoj poziciji u kojoj jesmo kao ravnopravni građani EU i kao političku obvezu, praktički odgovornost izlaska na izbore. Što se tiče SDP-a, držimo da bez obzira na izlaznost naš cilj osvajanja najviše glasova hrvatskih birača na ovim izborima ostaje i dalje realno ostvariv'', rekao je Mimica.

Unatoč dugotrajnoj kampanji koja je ostala u sjeni, Mimica smatra da su svi kandidati s liste uspjeli doprijeti do građana i prenijeti im poruke za koje smatraju da su bitne.

Račan: S tri mandata nitko nema pravo biti zadovoljan

SDP-ov saborski zastupnik Ivan Račan također bi bio zadovoljan s četiri mandata. "Ako bude četiri mandata, moramo time biti zadovoljni, a s tri nitko nema pravo biti zadovoljan", rekao je.

Prvi zagrebački SDP-ovac Davor Bernardić kaže, pak, da je je riječ o dobrom rezultatu "s obzirom na kampanju koju je koalicija imala".

Borzan: Za mene su oduvijek bila realna 4 mandata

Druga na listi Kukuriku koalicije za EU izbore Biljana Borzan otkrila je za Media servis oko 22 sata s kojim podacima SDP za sada barata.


"Postoje dvije vrste, ovisno kako pristižu podaci. Po nekima je omjer 6 za HDZ, 4 za SDP, odnosno koalicijske liste, a jedan za Mirelu Holy. Prema nekima je taj omjer 5:4:1:1, odnosno Savez za Hrvatsku prelazi prag. Tu HDZ dobiva tu manje, ali to je tu negdje."

Ako su točne jedna ili druga solucija, SDP-u to znači četiri mandata. Zadovoljava li ih to, pitali smo Borzan.

"Po meni je očekivano. Ja sam, i u kampanji i svih ovih šest mjeseci od kada je krenula priprema za izbore, razmišljala da bi otprilike to bilo realno".

"To je odraz raspoloženja prema našoj stranci, prema našoj koaliciji, a i odraz zainteresiranosti građana za ono što se događa u EP i EU", kaže Borzan.

Na pitanje jesu li građani kaznili SDP, Borzan tvrdi kako je "sigurno da se to ne može gledati odvojeno". "Mi na neki način možemo odvojiti tematiku europskih izbora i parlamentarnih, ali građani izgleda ipak ne", kaže Borzan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.