Incident u Meksičkom zaljevu: BP bi mogao platiti 18 milijardi dolara kazne

Foto: Guliver Image / Getty Images

BRITANSKA naftna kompanija BP odgovorna je za "teški nemar" kada je 2010. izazvala najveće istjecanje nafte u američkoj povijesti u Meksičkom zaljevu i mogla bi joj biti određena globa od više milijardi dolara, ocijenio je u četvrtak jedan američki sudac.

"Britanska kompanija bi mogla biti osuđena na plaćanje odštete i još viših kamata", ocijenio je sudac saveznog suda New Orleansa koji je zaključio da je ekološka katastrofa rezultata teškog nemara i namjerne greške BP-a.

Taj teški nemar mogao bi ih stajati 18 milijardi dolara, navode američki mediji.

U eksploziji naftne platforme Deepwater Horizon u travnju 2010. poginulo je 11 osoba i tijekom 87 dana izlilo se 4,9 milijuna barela nafte u vode Meksičkog zaljeva.

Postupci BP-a su bili neoprezni, a skupine za bušenje Transocean "nemarni" kao i graditelja oplata okna Halliburton, ocijenio je sudac u odluci na 152 stranice.

Naftna kompanija PB je već platila globu od 4,5 milijardi dolara

On je procijenio da odgovornost BP-a iznosi 67 posto, Transoceana 30 posto i Halliburtona 3 posto.

Ta odluka je zaključak prve faze procesa koje počeo u veljači 2013. u New Orleansu na kojem se određuje odgovornost BP-a u izlijevanju nafte.

Naftna kompanija PB je već platila globu od 4,5 milijardi dolara i pristala platiti 7,8 milijardi dolara oštećenim pojedincima i tvrtkama.

BP je oštro osporila odluku američkog suca i odmah će na nju uložiti priziv, navela je kompanija u priopćenju objavljenom u Londonu.

BP je ocijenila da su odluke suda ne temelje na dokazima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.