Index doznaje - Supervizija u Zagrebačkoj banci: Provjeravaju se rizični krediti Adriatici.net i EPH



URED UniCredit banke u Beču zadužen za jugoistočnu Europu naložio je superviziju kreditnog poslovanja Zagrebačke banke d.d. kako bi provjerili kreditnu izloženost njihove poslovnice u Hrvatskoj. U tu je svrhu angažirana ugledna konzultantska kuća McKinsey&Company, točnije njihov bečki ured.

Kako doznajemo, već tjednima traje provjera niza transakcija koje su, sumnja se, izložile banku mogućem riziku gubitka. Sporni su, kako doznajemo, krediti teški 700 milijuna kuna Dalekovodu, a među spornim kreditima su i oni od nekoliko desetaka milijuna eura poduzeću Adriatica.net te novinskoj korporaciji EPH.

Na probleme s vraćanjem kreditnog zaduženja Zagrebačka banka je još prošle godine upozorila vlasnike Europapress holdinga, njemački Waz i zagrebački Com.Com. d.o.o. čiji je vlasnik Ninoslav Pavić.

Kako bi im odobrila reprogram zatražila je ultimativno restrukturiranje Europa Press Holdinga do listopada ove godine, što bi značilo daljnje rezanje troškova, smanjenje plaća i otkaze za djelatnike ove novinske kuće.

Adriatica.net svoj je poslovni krah doživjela 2010. nakon čega su Marko Vojković, vlasnik pedesetpostotnog udjela tvrtke,  i Ninoslav Pavić vlasnik 25 posto udjela, u pomoć pozvali Agrokor.

Danas tvrtka posluje stabilno jer su novi vlasnici agencije u nju unijeli oko 30 milijuna eura svježeg kapitala. To su  Agrokor (20,27 posto udjela za uloženih šest milijuna eura), AWT zemljišta, Croatia osiguranje i Slobodna Dalmacija (po 16,9 posto za uloženih po pet milijuna eura), HUP Zagreb (10,13 posto za tri milijuna eura), te Jolly-projekti i Saponia Osijek (po 8,45 posto udjela za uložena 2,5 milijuna eura). No, i Zagrebačkoj banci i dalje su problematični krediti odobreni Adriatici.net u prethodnom razdoblju.

Nije riječ samo o redovitoj reviziji poslovanja Zagrebačke banke

Da nije riječ samo o redovitoj reviziji poslovanja Zagrebačke banke d.d. govori i činjenica da je UniCredit angažirao bečki, a ne zagrebački ured McKinseya. Tvrtka "McKinsey&Company"  nije klasična revizorska kuća i ne bavi se računovodstvenim analizama, već financijskim i ekonomskim consultingom.

Uprava UniCredita odlučila se na češće supervizije svojih poslovnica nakon dva uzastopna pada kreditnog rejtinga u prosincu prošle i u svibnju ove godine. Kako doznajemo, u ZABI se provjeravaju i poslovi koje je kao UniCreditov savjetnik u Hrvatskoj ugovorio bivši premijer, a sada optuženik Ivo Sanader. Da podsjetimo, ugovor o savjetničkim uslugama Sanader je s UniCreditom S.o.A. iz Beča potpisao 2009. na tri godine uz godišnju plaću od 120 tisuća eura, no njegova suradnja sa Zagrebačkom bankom počela je još ranije kada je kao predsjednik Vlade sudjelovao u pregovorima o prodaji Plive d.d. za koju je konzultantske usluge vršila Zagrebačka banka. Zagrebačka banka d.d., koja je prema nedavnom izvješću konzultantsko-revizorske tvrtke Deloitte proglašena petom bankom u srednjoj i jugoistočnoj Europi, ovih dana ima i redoviti nadzor Hrvatske Narodne Banke.

U Zagrebačkoj banci potvrdili su nam kako je u tijeku provjera njihova poslovanja.

 "Banka je u redovnom postupku nadzora Hrvatske narodne banke kao i banaka koje su nadležne za nadzor Bank Austrije i Grupe UniCredit po svim uobičajnim pokazateljima poslovanja", potvrdili su nam  iz Zagrebačke banke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.