Iran i dalje ne odustaje od nuklearnog programa, pregovori se nastavljaju u srpnju

Foto: Guliver Image/Getty Images

ŠEST svjetskih sila s Iranom će nastaviti razgovore o iranskom nuklearnom programu 2. srpnja, rekao je u petak visoki kineski dužnosnik nakon ovotjednog kruga pregovora u Beču.

Po njegovim riječima, taj će se sastanak održati uoči 20. srpnja, krajnjeg roka da se o tome pitanju postigne sveobuhvatan sporazum, a bit će na političkoj, a ne na tehničkoj razini.

"Idući krug počinje 2. srpnja", rekao je Wang Qun novinarima. Dodao je da su se dvije strane dogovorile o "zajedničkom tekstualnom okviru" sporazuma, ali nije odao pojedinosti. "Toliko smo napretka uspjeli ostvariti", rekao je.

Visoki diplomati iz Sjedinjenih Država, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke sastali su se od 16. do 20. lipnja u Beču s dužnosnicima Irana i Europske unije na razgovorima kojima žele završiti već cijelo desetljeće star spor oko nuklearnih ambicija službenog Teherana. Zapad strahuje da bi Iran mogao proizvesti nuklearno oružje, a Teheran tvrdi da se nukelarnom energijom kani koristiti isključivo u mirnodopske svrhe.

U nuklearnom sporazumu s Iranom preostaje najteže

Velike sile i Iran su priznali u petak da su još daleko od postizanja dogovora o iranskom nuklearnom programu i pripremaju se za maratonske susrete u nadi da će ga postići do 20. srpnja.

Nakon pet dana teških razgovora u Beču objavili su da su se odlučili ponovo sastati 2. srpnja u Beču gdje su se sugovornici suočili s velikim preprekama.


"Na glavna pitanja još nema odgovora. U nekim slučajevima se nazire nada, a u drugima ne", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif iz Beča za iransku televiziju.

Ovotjedni pregovori su bili "vrlo teški, ali konstruktivni", rekla je glavna američka pregovarateljica Wendy Sherman i dodala da još ne znaju je li Iran spreman na poduzimanje potrebnih mjera kako bi svijetu jamčio da je njegov nuklearni program je i ostaje isključivo miroljubiv.

Skupina 5+1 (Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija, Rusija) i Iran od početka godine pregovaraju o povijesnom dogovoru koji bi trebao zajamčiti velikim silama da Iran ne pokušava izraditi atomsku bombu, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu, koje ga svakog tjedna lišavaju milijardi dolara prihoda od nafte.

Prvi kamen spoticanja je dogovor o obogaćivanju urana, koji u povišenom stupnju omoguće proizvodnju goriva za nuklearno oružje. Teheran, koji je uvijek tvrdio da je njegov nuklearni program isključivo civilni, inzistira na zadržavanju mogućnosti obogaćivanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.