Ista proceduralna greška, dvije različite presude: Brkiću vraćena, a Ljutiću oduzeta diploma

Foto: FaH

BLISKI suradnik Milana Bandića i njegov tjelohranitelj, Robert Ljutić, bio je jedan 15-toro polaznika Visoke policijske škole kojem je oduzeta diploma zbog plagijanja diplomskog rada. No, za razliku od visokog funkcionera HDZ partije Milijana Brkića, Ljutiću nije poništena odluka o poništenju njegove diplome iako mu je žalba bila gotovo istovjetna onoj HDZ-ovca.

Nije bitno tko je oduzeo diplomu

Naime, Upravni je sud početkom ovog tjedna nepravomoćno ukinuo rješenje Visoke policijske škole koja je zbog plagiranja poništila diplomski rad glavnog tajnika HDZ-a Brkića. Sutkinja Tamara Bogdanović ranije je rješenje poništila zbog proceduralne pogreške, jer je odluku u ime Visoke policijske škole donio dekan, a ne stručno vijeće koje je to trebalo učiniti po poslovniku.

S druge strane Ljutiću je Upravni sud još 17. lipnja ove godine odbio žalbu na odluku Visoke policijske škole o poništenju njegove diplome. Sudac Andrej Abramović utvrdio je kako u slučaju oduzimanja diplome Robertu Ljutiću nije zapravo bitno tko mu je to diplomu i oduzeo.

Kod Brkića je bitno, kod Ljutića nije

"Visoka policijska škola u to vrijeme nije imala detaljno regulirano tko je nadležan za oduzimanje zvanja", smatra sudac u obrazloženju Ljutićeve presude dodajući da je netko morao diplomu i oduzeti.


Isto tako sud je u slučaju Ljutića utvrdio da se njegov diplomski rad u 95 posto sadržaja podudara s onim Tomislava Pavkovića iz 2007. godine. Tako su ispunjeni uvjeti za oduzimanje stručnog naziva diplomiranog kriminaliste.

Sutkinja Bogdanović s druge strane nije niti ulazila u to je li Brkićev rad plagijat. Naime, za slučaj HDZ-ovca bilo je dovoljno da se žalba prihvati zbog proceduralne pogreške.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.