Istraga na splitskoj dijalizi: Prešutio da ima HIV, hoće li kazneno odgovarati?

Screenshot: Google Maps

SANACIJSKI ravnatelj KBC-a Split dr. Kolja Poljak izvijestio je novinare kako povjerenstvo utvrđuje je li bilo propusta u tretiranju pacijenta s HIV-om na splitskoj dijalizi.

Kako smo već pisali prije dva dana, pacijent je zatajio da ima HIV te su u opasnosti od zaraze medicinska sestra koja mu je vadila krv bez zaštitne opreme te pacijent koji je idućeg dana obavio dijalizu na istom aparatu, prije no što su bili gotovi nalazi.

Preventivno primaju terapiju, jesu li se zarazili, doznat će tek za neko vrijeme.

Nekad nema vremena...

Dr. Poljak ne misli da je došlo do propusta, no kaže kako će povjerenstvo donijeti zaključak o svemu.

"Izdao sam nalog povjerenstvu za unutarnju kontrolu da ispitaju cijeli slučaj", kazao je dr. Poljak. U tijeku je utvrđivanje okolnosti i ispitivanje svih koji su bili uključeni u pružanje pomoć pacijentu s HIV-om.

Dr. Dragan Ljutić pročelnik Zavoda za bubrežne bolesti u izjavi za Index objasnio je da se pacijentu morala hitno pružiti pomoć i staviti ga na dijalizu jer je prijetilo zatajenje srca.

"Mi spašavamo živote i nekada nemate vremena napraviti analizu, jer dok čekamo na rezultate, pacijent može umrijeti", kazao je dr. Poljak.

Splitska policija istražuje slučaj

Ne misli da se pogriješilo, jer je pacijent zatajio da ima HIV.

"Pacijenti koji imaju HIV ili hepatitis C moraju biti odgovorni i reći od čega boluju. Pacijente se uvijek pita, a ako ne kažu, dovode drugoga u zabludu, što je kažnjivo", upozorio je Poljak.

U splitskoj policiji potvrdili su nam da zaista provode istragu ovog slučaju zbog sumnje u članak 180 Kaznenog zakona, odnosno, širenje zaraznih bolesti, što se kažnjava i kaznom zatvora do tri godine. Za slučaj su doznali iz medija te su odlučili provjeriti cijelu stvar, ima li u postupanju pacijenta koji je zatajio da boluje od HIV-a obilježja kaznenog djela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.