Iz prodaje povučene koštice marelica proizvođača PlanetBIO: Mogu uzrokovati tumor jetre

MINISTARSTVO poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje obavještava potrošače o povlačenju i opozivu koštica marelica slovenskog proizvođača PlanetBIO d.o.o.

Proizvod nosi oznaku: Koštice marelice - 100% APRICOT KERNELS, 200g, oznake lota: 2937.2, roka trajanja: 30.08.2012., proizvođača PlanetBIO d.o.o.

Putem nacionalne kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) zaprimljena je obavijest od uvoznika o povlačenju proizvoda sa tržišta zbog nalaza Aflatoksina B1 u košticama marelice u granicama iznad dopuštenih.

Dugotrajan unos Aflatoksina hranom može izazvati tumor jetre, te izazvati poremećaje na bubrezima, dušniku i potkožnome tkivu.

Uvoznik u Republiku Hrvatsku, tvrtka Bio Svijet d.o.o. je odmah po zaprimljenoj obavijesti od proizvođača, obavijestila nadležno tijelo te poduzela dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda sa tržišta i opoziva od potrošača.

Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja, zabranila je promet i daljnju upotrebu predmetnog proizvoda, naredila povlačenje proizvoda iz maloprodaje, neškodljivo uništavanje povučenog proizvoda, te obavještavanje potrošača o razlozima povlačenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.