Izraelski ministar: Erdogan je antisemitski kvartovski nasilnik

Screenshot: Brookings Institution

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova u srijedu je na sastanku s izraelskim veleposlanicima turskoga predsjednika Tayyipa Erdogana prozvao "antisemitskim nasilnikom", te rekao kako mu se Europa kukavički ne suprotstavlja.

U govoru izraelskim veleposlanicima u Europi i Aziji ministar Avigdor Lieberman, čelnik kranje desne stranke Yisrael Beitenua, obrušio se na Erdogana, žestokog kritičara izraelske politike prema Palestincima.

> Turski predsjednik optužio Zapad za orkestriranje napada na Charlie Hebdo

"Šutnja civilizirane i politički korektne Europe na antisemitskog kvartovskog nasilnika poput Erdogana i njegove bande vraća nas u tridesete", rekao je Lieberman. Taj se komentar odnosi na nacistički progon Židova tridesetih godina 20. stoljeća. "Moramo reći istinu i biti otvoreni, sve staviti na stol", rekao je ministar koji je nekad bio izbacivač iz noćnih klubova, rođen u Moldovi, a sedamdesetih je emigrirao u Izrael.

Kritizirao je i europsku reakciju na prošlotjedne islamističke napade u Parizu, jer drži kako je pretjerano zataškana antisemitska priroda tih napada.

"U svijetu i u Europi većina rasprava vodila se o slobodi izražavanja, ekstremizmu i islamofobiji", rekao je o napadima u kojima je ubijeno 17 ljudi, među ostalim i četiri osobe u prodavaonici košer namirnica, a policija je ubila i svu trojicu napadača.

"No židovski i antisemitski aspekt jedva je i spomenut, a on je posebno težak", rekao je izraelskim poslanicima Lieberman koji je raskinuo savez s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i zadnjih dana sve žešće govori jer pokušava pridobiti potporu za svoju stranku uoči parlamentarnih izbora 17. ožujka, ocijenio je Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.